Vid en pressträff den 17 november meddelade Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete, sin avgång.

Vid en pressträff den 17 november meddelade Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete, sin avgång.

Peter Eriksson avgår och Isabella Lövin tar tillfälligt över

Peter Eriksson avgår idag som minister för internationellt utvecklingssamarbete. Isabella Lövin tar över hans arbetsuppgifter fram till att en ny minister utses. ”Jag har gjort min värnplikt och behöver mucka”, sa Peter Eriksson som skäl till sin avgång.

Det var en minister som andades en del trötthet när han på pressträffen annonserade sin avgång efter att ha suttit i regeringen sedan 2016.

– Det var aldrig min plan eller förhoppning att själv bli minister i den här regeringen. Jag hade redan slutat med svensk inrikespolitik när jag fick förtroende att börja i Europaparlamentet, men jag sa ja när krisen stod för dörren 2016, sade Peter Eriksson.

Som minister med ansvar för biståndet har Peter Eriksson fått fokusera mycket på demokratiutvecklingen i tider när demokratin gått bakåt i många av världens länder. Inte minst under den pågående pandemin.

Redan när han medverkade i OmVärlden podd i början av året sa Peter Eriksson att "vi ser i världen en utveckling där demokratin går bakåt i väldigt många länder".

Något han sedan upprepade i reportaget Det farliga biståndet i OmVärlden berättar, som publicerades i oktober i år.

– För mig är det så tydligt att demokrati och mänskliga rättigheter hänger ihop med fattigdom och utveckling i de länder där vi arbetar, sa Peter Eriksson.

Varför han väljer att avgå exakt nu är oklart eftersom regeringsombildningen först kommer att vara i januari nästa år men Peter Eriksson själv tycker att det är lika bra att sluta redan nu. Han har inget planerat och säger att han ska få lite tid att fundera på framtiden. Peter Eriksson är 62 år gammal.

När OmVärlden får prata med honom efter besked om att han lämnar sitt uppdrag upprepar han att det hela är okomplicerat, och något som han funderat på länge. Han upprepar sitt bidrag till att stärka demokrati, rättsamhället och mänskliga rättigheter inom Sveriges internationella utvecklingssamarbete.

– Jag vill även lyfta antikorruptionsarbetet som jag anser är väldigt centralt för att skapa fungerande samhällen som människor kan ha tillit till. Ett annat område är biologisk mångfald som jag jobbat med på slutet, mer än vad som gjorts tidigare. Det har blivit allt tydligare att klimat, biologisk mångfald och fattigdom hänger ihop. Sen har det så klart varit nödvändigt att arbeta med pandemin och den förvärrade nödsituationen för väldigt många människor där hunger blivit en central fråga, säger Peter Eriksson till OmVärlden.

Fram till att en ny minister för internationellt utvecklingssamarbete utses tar miljö- och klimatminister Isabella Lövin över Peter Erikssons arbetsuppgifter. Isabella Lövin var själv minister för internationellt utvecklingssamarbete 204-2019.

– Att Isabella Lövin tar över tillfälligt är väldigt praktiskt eftersom de nya språkrören då kan bemanna detta samtidigt. Vem som efterträder henne hänger ihop med vem som blir språkrör, säger Peter Eriksson.

Det var under Isabella Lövin som regeringen 2018 beslutade att biståndsmyndigheten Sida skulle flytta till Botkyrka. Ett uppdrag som i juni 2020 ändrades eftersom Sida ansåg att de inte kunde hitta några kontorslokaler i Botkyrka. I november skrev Sida kontrakt för nya lokaler i Rissne, i Sundbyberg.

– Jag tycker ändå att det är ett riktigt steg. Jag tror att det blir lägre kostnader på längre sikt. Det är klart att vi ville att de skulle flytta till Botkyrka, men de lyckades inte presentera några bra hållbara alternativ, tycker jag, säger Peter Eriksson.

Peter Erikssons statssekreterare Per Olsson Fridh är kvar åtminstone fram till regeringsombildningen.

David Grossman och Erik Halkjaer