Peter Eriksson är ny biståndsminister och Per Olsson Fridh hans statssekreterare, tidigare statssekreterare för Alice Bah Kuhnke, fd kulturminister.

Peter Eriksson är ny biståndsminister och Per Olsson Fridh hans statssekreterare, tidigare statssekreterare för Alice Bah Kuhnke, fd kulturminister.

Peter Eriksson blir ny biståndsminister

Miljöpartisten och tidigare språkröret Peter Eriksson blir ny biståndsminister. Isabella Lövin flyttar över till miljödepartementet. Margot Wallström fortsätter som utrikesminister och Hans Dahlgren blir ny EU-minister.

På måndagen läste statsminister Stefan Löfven upp regeringsförklaringen och presenterade de nya ministrarna. När det gäller utrikesportföljerna så tar Peter Eriksson över som minister för internationellt utvecklingssamarbete, så kallad biståndsminister, efter Isabella Lövin som istället går till Miljödepartementet. Lövin får dock samordningsansvaret för Sveriges arbete med FN:s globala mål under Agenda 2030, vilket på många sätt påverkar biståndsarbetet.

På en pressträff under måndagen talade Peter Eriksson om världens utmaningar och biståndets roll. Han nämnde bland annat att 65 miljoner människor lever på flykt och 120 miljoner är i behov av akut humanitär hjälp. Klimatkrisen och den biologiska mångfalden i världen minskar drastiskt. Att bygga fred och fungerande rättsstater är avgörande för att skapa framtidstro. Demokrati och kvinnors rätt och delaktighet är centralt för civilisationens anständighet och mognad.

Han menade att svenskt bistånd har ett starkt stöd och är viktigare än någonsin. För den gröna rörelsen har det internationella utvecklingssamarbetet också alltid varit centralt.

– Sveriges röst i världen bygger inte på en järnnäve som skrämmer och hotar. Respekten och inflytandet handlar snarare om en varm, öppen men bestämd hand för samarbete och utveckling. Ett varumärke av svenskt helylle, en lovikkavante från norr. Jag är stolt och glad över att få förtroendet för att leda det här livsviktiga arbetet för en bättre värld, sa Peter Eriksson.

Peter Eriksson har sedan 2016 varit bostads- och digitaliseringsminister. Mellan 2002 och 2011 var han Miljöpartiets språkrör tillsammans med Maria Wetterstrand. Han har suttit i riksdagen med korta avbrott sedan år 1998 och har ett förflutet som kommunalråd i Kalix. Mellan 2014 och 2016 var han ledamot för Miljöpartiet i Europaparlamentet.

– Jag tycker att det känns väldigt spännande och viktigt. Vi behöver bistånd och samarbete globalt mer än någonsin kring det som händer i dag med massor av flyktingar, humanitära kriser, naturkatastrofer, klimatfrågan som är stor och viktig, också minskande biologisk mångfald. Så att svenskt bistånd, skulle jag säga, står helt rätt i den nya tid som finns i dag och gör att Sverige har ett starkt inflytande och påverkan på det som händer, sa Peter Eriksson till SVT.

Regeringen har utsett Per Olsson Fridh till Peter Erikssons statssekreterare, som tidigare var statssekreterare hos Alice Bah Kuhnke.

Margot Wallström fortsätter som utrikesminister. Löfven betonade i regeringsförklaringen att den feministiska utrikespolitiken ligger fast och ska utvecklas.

– Kvinnors och minoriteters rättigheter världen över ska stärkas. Jämställdhet samt sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är självklara delar av en global utvecklingspolitik, sa Stefan Löfven.

Ny EU-minister blir Hans Dahlgren som har lång erferenhet från utrikespolitisken och statsrådsberedningen. Han var bland annat Sveriges FN-ambassadör år 1997-2000. Han kommer närmast från posten som statssekreterare för utrikes- och EU-frågor.

Redaktionen