I Reportrar utan gränsers (RSF) Pressfrihetsindex för 2023 är det endast 8 av 180 länder, däribland Sverige, som anses ha bra förhållanden för en fri och oberoende journalistik. I 31 länder betecknar RSF läget som mycket kritiskt vilket i klarspråk innebär att det överhuvudtaget inte finns en fri press och att journalister fängslas och även mördas om de är kritiska till regimen.
Ett exempel är Turkiet som i årets index ligger på plats 165 av 180. Där greps förra veckan tio journalister anklagade för att vara medlemmar i PKK, en organisation som är terroristklassad. Brott mot journalister och personer som arbetar för mänskliga rättigheter sker dagligen i landet
Tre asiatiska länder i botten
Längs ned på listan ligger Nordkorea kvar på plats 180. Strax därefter hittar vi grannlandet Kina på plats 179 och sedan Vietnam, plats 178. Det sistnämnda ett stort turistland som ofta går under radarn när demokrati och mänskliga rättigheter diskuteras.
I Vietnam råder en strikt kontroll av media och där fristående journalister och bloggare konsekvent förföljs och arresteras om de yttrar något som kan uppfattas som kritik av staten. Senast är fallet med vietnamesiska bloggaren Duong Van Thai som är försvunnen sedan 13 april då han blev hämtad av personer i sitt hem i Thailand där han har flyktingstatus. Det finns inga nyheter om vad som hänt därefter men mycket tyder på att Duong Van Thai sitter fängslad i Vietnam. Liknande kidnappningar av vietnamesiska journalister som bor i Thailand har skett tidigare.
– Vi ser att totalitära regimer använder sig av olika verktyg för att tysta kritiska journalister. I år är det en tydlig trend med desinformations- och propagandakampanjer vars syfte är att försvaga den faktabaserade journalistiken, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.
Systematisk desinformation
I två tredjedelar av länderna i indexet använder sig staterna systematiskt av desinformation. Fabricerad och påhittad fakta är numera ett av de mer effektiva sätten att sätta sin egen agenda. Det märks tydligt i till exempel Ryssland där medier används för att sprida falsarier om västvärlden och mata sin befolkning med en alternativ bild av ”specialoperationen” som kriget mot Ukraina kallas. Reportrar utan gränser räknar med att utvecklingen av AI, som kan användas för producera en stor mängd falska inlägg, kan leda till att problemen med fabricerade nyheter kommer att eskalera.
Slående är att tidigare öststater som tidigare kontrollerades av Sovjetunion – som Litauen (plats 7) Estland (8), Tjeckien (14) och Lettland (16) – nu lyckas placera högt på pressfrihetsindexet. Samtidigt fortsätter Ryssland att tappa placeringar och ligger i år på plats 164, vilket kan jämföras med förra årets placering som var 155. Även Sverige har backat och tappar en placering i indexet jämfört med förra året och ligger nu på plats fyra. Det beror främst på en ny lag om utlandsspioneri som försvårar för medier samt att säkerheten för journalister har minskat.
Juridiken som vapen
Reportrar utan gränsers ordförande konstaterar också att många regimer allt mer nyttjar juridiska medel för att tysta journalister. Finns det då några ljuspunkter i mörkret?
– Knappast, i så fall att det är färre journalister som mördats under året, men å andra sidan är det fler som fängslats. Annars ser jag tyvärr inget positivt. De få länder i Asien och Latinamerika som tidigare låg rätt bra till, till exempel Costa Rica, gör det inte längre, säger Erik Halkjaer som slutar som ordförande För Reportrar utan gränser, som ny ordförande har valberedningen föreslagit OmVärldens chefredaktör Erik Larsson.
Bäst och sämst på pressfrihet
Pressfrihetsindex 2023 (placering 2022) Av totalt 180 länder.
1) Norge (1)
2) Irland (6)
3) Danmark (2)
4) Sverige (3)
5) Finland (5)
6) Nederländerna (28)
7) Litauen (9)
8) Estland (4)
9) Portugal (7)
10) Östtimor (17)
………………
170) Saudiarabien (166)
171) Bahrain (167)
172) Kuba (173)
173) Myanmar (176)
174) Eritrea (179)
175) Syrien (171)
176) Turkmenistan (177)
177) Iran (178)
178) Vietnam (174)
179) Kina (175)
180) Nordkorea (180)
Reportrar utan gränser har mätt hur pressfriheten i världen utvecklats sedan 21 år tillbaka.
Källa: Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex