Regeringen rekryterar politiskt sakkunniga från Greenpeace och Svenska Afghanistankommittén.

Regeringen rekryterar politiskt sakkunniga från Greenpeace och Svenska Afghanistankommittén.

Regeringen värvar experter från civilsamhället

Greenpeace Sverigechef och Svenska Afghanistankommittens pressekreterare byter jobb och blir rådgivare åt Isabella Lövin.

När det stod klart att Vattenfall skulle sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland till en tjeckisk energikoncern så haglade kritiken mot regeringen. Riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP) skrev i ETC att Miljöpartiet nu "sålt kolet och tappat väljarna”.

Enligt Annika Jacobson, dåvarande chef för Greenpeace Sverige, skulle de negativa miljökonsekvenserna av försäljningen vara förödande för miljön och kallade försäljningen för ”galenskap”. Nu jobbar hon för samma regering som sålde kolet.

Annika Jacobson har sedan tidigare en bakgrund som kommunikatör inom Miljöpartiet, men lämnade partiet 2009 för att arbeta på ActionAid. Därefter tog hon jobbet som chef för Greenpeace Sverige och stannade i fyra år.

Nu, ett halvår efter försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet, så har Annika Jacobson värvats av samma regering som hon kritiserat hårt för att arbeta som rådgivare åt vice statsminister Isabella Lövin.

– Nu byter jag roll, men inte åsikter. Jag vill jobba med Isabella Lövin för att öka takten i klimatarbetet inifrån. Jag tror medlemmarna förstår de olika rollerna, säger Annika Jacobson till Aftonbladet.

Samtidigt gör pressekreteraren för Svenska Afghanistankommittén (SAK) en liknande flytt. Katarina Hellström, som både har arbetat på Kvinna till Kvinna och Amnesty International Sweden, tillträdde nyligen som politiskt sakkunnig i frågor om internationellt utvecklingssamarbete hos Isabella Lövin. Hon lämnar alltså efter fyra år sin tjänst på SAK till nästkommande.

Jag ska vara tjänstledig Sök min tjänst! Världens finaste kollegor och bästa verksamheten får du på köpet! https://t.co/nMeZi1VHVX #nyttjobb

— Katarina Hellström (@kattishellstrom) 12 januari 2017

Björn Widmark