Libanons Röda Kors var snabbt på plats efter explosionen i Beiruts hamn den 4 augusti 2020.

Libanons Röda Kors var snabbt på plats efter explosionen i Beiruts hamn den 4 augusti 2020.

Röda Korset: Inte så stort engagemang sedan flyktingvågen 2015

Genom starkt engagemang på sociala medier har Röda Korset fått in fyra miljoner kronor till nödhjälp i Libanon. ”Dramatiska förlopp ger ofta mer än utdragna konflikter”, säger Malin Barnö, marknadschef på Röda Korset.

Publicerad:

Den 5 augusti startade Svenska Röda Korset sin insamling med hjälp till dem som drabbats av den förödande explosionen i Libanons huvudstad Beirut dagen innan. Pengarna slussas vidare till systerföreningen Libanons Röda Kors och ska gå bland annat gå till ambulanssjukvård, sjukvård och nödhjälp till de drabbade.

– Det är några år sedan vi såg en sådan snabb och stor uppslutning i en kampanj. Det närmaste jag kommer på är flyktingvågen 2015, säger Malin Barnö, marknadschef på Svenska Röda Korset.

Hon konstaterar att denna katastrof har engagerat namnkunniga influensers och att många varit aktiva på sociala medier. Bland andra Roy Fares, konditor och känd från TV4. Han startade en grupp på Facebook som samlar in pengar till Röda Korset.

Roy Fares är född i Libanon och kom med sin familj till Sverige 1990 när han var sex år gammal. Det finns en stor libanesisk diaspora i Sverige som ger stöd till sitt gamla hemland.

På Röda Korset är man väl medvetna om att plötsliga katastrofer som stormar, jordbävningar eller som i detta fall en explosion mitt i en stad, leder till att många är redo att skänka pengar. Händelser där givaren kan identifiera sig med dem som drabbas. Beirut är en modern stad med en infrastruktur som svenskar kan förhålla sig till.

– Dramatiska förlopp som exponeras i media ger, i alla fall i den akuta fasen, mer bidrag än utdragna konflikter. Den humanitära situationen i Jemen skapar tyvärr inte samma engagemang säger Malin Barnö.

De pengar som samlas in går direkt till Libanons Röda Kors, en organisation med stor erfarenhet av krig och konflikter.

– De är noggranna med insamlade medel och har transparenta kontrollsystem, säger Margareta Wahlström, som är ordförande Svenska Röda Korset.

Bankerna i Libanon begränsar större uttag av libanesiska medborgare, men Libanons Röda Kors har avtal med landets centralbank för att kunna ta emot och sprida pengar från utlandet.

På tre dagar samlade Svenska Röda Korset in 2,5 miljoner kronor till insatserna efer explosionen i Beirut. Efter fem dagar hade man nått 4 miljoner kronor. Biståndsmyndigheten Sida bistår i sin tur Libanons Röda Kors med ytterligare 4,8 miljoner kronor.

David Grossman

Mer läsning