Paul Rurenga och Gabi Ntare är på väg från Goma i de östra delarna av Demokratiska republiken Kongo till Rwandas huvudstad Kigali, där de första fallen av coronaviruset nyligen registrerades.

Paul Rurenga och Gabi Ntare är på väg från Goma i de östra delarna av Demokratiska republiken Kongo till Rwandas huvudstad Kigali, där de första fallen av coronaviruset nyligen registrerades.

Rwanda agerar snabbt mot coronaviruset

Ett dygn efter att det första fallet av coronaviruset registrerades i Rwanda stängde landets skolor och kyrkor samtidigt som större folksamlingars förbjöds. Det snabba agerandet möts av beröm.

Publicerad:

Klockan är strax efter fyra på eftermiddagen i samhället Gisenyi, på gränsen mellan Rwanda och Demokratiska republiken Kongo. En kö med hundratals personer ringlar sig mot övergången till staden Goma på andra sidan gränsen.

En trött gränskontrollant vinkar förbi de flesta. Här passerar dagligen folk för att sälja matvaror, mediciner och kläder. Jeanette Kavusho går över gränsen varje dag.

– Än så länge har vi inte haft några fall av coronaviruset varken i Goma eller Gisenyi, men jag förstår att de måste vara försiktiga, säger hon.

Tror du att de kommer att stänga gränsen?

– Nej, det går inte. Ser du inte så mycket folk som passerar här? Inte ens under ebolautbrottet stängde de gränsen i mer än några timmar.

Knappt två veckor har gått sedan den sista ebolapatienten skrevs ut från ett sjukhus i de östra delarna av Demokratiska republiken Kongo. Den 12 april förväntas ebolautrottet officiellt vara över, efter 42 dagar utan nya fall.

Rwanda delar en till stora delar obevakad landgräns med de stora eboladrabbade landet i väster, men har lyckats hålla landet fritt från den fruktande blödarsjukan. Nu sprids en oro att det nya coronaviruset ska få fäste i grannlandet.

– Här i Rwanda har vi bra rutiner för att förhindra smittspridningen men i Kongo är sjukvården i kaos, säger Narcisse Tuyisenge som bor i huvudstaden Kigali.

De första fallen av coronaviruset, Covid-19, har redan registrerats i Rwanda. På Kigalis internationella flygplast får alla passagerare gå igenom en kontroll där de undersöks om de har feber, hosta eller snuva.

Alla bär ansiktsmask

Resenärer från Europa uppmanas att kontakta myndigheter vid minsta sjukdomssymtom. All personal, även taxichaufförer, bär ansiksmask och handskar. I Kigali finns en påtaglig oro för Covid-19.

– Smittan finns redan i Kigali. Vi vågar inte chansa, säger kongolesen Paul Rurenga.

Han är på väg till Kigali för att sälja textilier. Han bär ansiktsmask för att undvika viruset.

– Jag har inte råd att inte jobba, utan måste resa dit. Det är klart att jag känner oro. Jag tror inte heller att ebola har försvunnit helt. Det är bara en tidsfråga innan det dyker upp igen, säger han.

Skolorna har stängt och Rwandas bussbolag har beordrats skjutsa hem alla skolbarn till deras hembyar. Kyrkorna som vanligtvis är välfyllda på söndagar, ekade i mitten av mars tomma.

Folk uppmanas att inte resa kollektivt eller samlas i grupper. De rwandiska myndigheternas snabba agerande får beröm både av rwandier och utländska medborgare i landet.

Ingen större spridning

– I Rwanda följer medborgarna myndigheternas direktiv, så jag tror inte att det kommer att bli en större smittspridning här, säger en sydafrikanskt ingenjör som jobbar med ett gasutvinningsprojekt i Kivusjön på gränsen mellan Rwanda och Demokratiska republiken Kongo.

Han berättar att bygget av anläggningen är beroende av maskiner och annan utrustning från Kina och Tyskland, men personligen är han inte oroad av situationen.

– Det är värre i Sydafrika. Där kommer det att bli förödande, säger han.

Sara Assarsson, frilansjournalist

Mer läsning