Den tidigare hotelldirektören Paul Rusesabagina sitter gripen i Rwanda, anklagad för terrorbrott, men troligen vill president Paul Kagame tysta honom. 

Den tidigare hotelldirektören Paul Rusesabagina sitter gripen i Rwanda, anklagad för terrorbrott, men troligen vill president Paul Kagame tysta honom. 

Rwanda anklagas för att fabricera bevis mot folkmordshjälte

Den 20 september faller domen mot Paul Rusesabagina, som 1994 räddade fler än 1 200 människor undan folkmordet i Rwanda. Han anklagas bland annat för terrorbrott, men ska själv ha isolerats, utsatts för tortyr och nekats juridiskt ombud, enligt familjen.

Publicerad:

Hans hjälteinsats under folkmordet i Rwanda 1994 uppmärksammades i en Hollywoodfilm, "Hotel Rwanda". Sedan ett år tillbaka hålls den tidigare hotelldirektören Paul Rusesabagina fängslad i väntan på en utdragen rättsprocess. Nu vädjar hans familj och flera människorättsaktivister om att få honom frisläppt.

– Min pappa har torterats, isolerats och nekas juridiskt ombud. Hela rättegången är en fars, säger dottern Carine Kanimba. 

I augusti förra året klev Paul Rusesabagina på ett plan i Dubai och trodde att han skulle flyga till Burundi. I stället landade planet i Rwandas huvudstad Kigali, där han greps och anklagades för terrorbrott.

Omständigheterna kring gripandet är fortfarande oklara. Dottern Carine Kanimba är övertygad om att Rwandas underättelsetjänst hade ett finger med i spelet.

– Han kidnappades och sattes i en tortyrkammare där han hölls fången i fyra dygn. På nätterna hörde han skrik från andra fångar som torterades. Själv hade han näsa och ögon förbundna och kunde knappt andas, säger hon.

"Fabricerade bevis"

Enligt Carina Kanimba försökte höga regeringstjänstemän tvinga honom att erkänna terrorbrott.

– Men han vägrade. Alla bevis mot honom är fabricerade. I februari inleddes rättegången, men min pappa vägrade att delta på grund av hur de har behandlat honom, säger hon. 

Paul Rusesabagina flydde Rwanda bara några år efter det blodiga folkmordet, då han räddade liver på fler än 1 200 personer, och sökte asyl i Belgien. I dag är han belgisk medborgare och har även permanent uppehållstillstånd i USA. Bland exilrwandier höjs nu röster som vill se påtryckningar på den rwandiska regimen.

– Förtrycket av det rwandiska folket är större än någonsin, säger Claude Gatebuke som överlevde folkmordet och flydde Rwanda som 14-åring.

I måndags höll han en presskonferens utanför Rwandas ambassad i Washington där han uppmanade till ekonomiska sanktioner. 

– Så länge USA tillåter rwandiska diplomater att spionera på amerikanska medborgare stödjer de en diktaturregim. Att vara tyst är att hålla med, sa han under presskonferensen.

Kritik mot rättegången

Flera fall av spionage på regimkritiker har uppmärksammats de senaste åren, även i Sverige. I oktober 2013 fälldes en burundisk man för grov olovlig underrättelseverksamhet efter att ha samlat information om en regimkritiker från Rwanda och sedan lämnat över den till den rwandiska regimen.

Rättegången mot Paul Rusesabagina har fått kritik från bland andra människorättsorganisationerna Amnesty International och Human Rights Watch. I våras, när rättegången inleddes, skrev Belgiens utrikesminister Sophie Wilmes att det är ”uppenbart” att Rusesabagina inte har fått möjlighet att på ett korrekt sätt förbereda sitt försvar inför rättegången.

Han misstänks han för flera brott, däribland terrorism, mord och finansiering av uppror. Bland annat påstås has skickat pengar till en hutumilis verksam i östra Kongo-Kinshasa. 

– De påstår att han skickade pengar från Texas till en rebellgrupp i Kongo, på ett datum då min pappa var i Irland. Det finns helt enkelt inga bevis mot honom, och nu måste åklagaren och domaren vara kreativa för att få det att se ut som en rättvis rättegång. De har världens ögon på sig, säger Carine Kanimba. 

Justitieministern sparkad

Domen väntas den 20 september. Tisdagen den 31 augusti meddelade Rwandas president Paul Kagame att justitieministern Johnston Busingye, som suttit på posten sedan 2013, petas och i stället blir ambassadör i Storbritannien.

I februari i år, i samband med att rättegången mot Paul Rusesabagine inleddes, berättade Johnston Busingye i en intervju med tv-kanalen al-Jazeera att den rwandiska regeringen hade betalat flighten som förde Paul Rusesabagina till Rwanda förra året.  

Carine Kanimba menar att terroranklagelserna är en smutskastningskampanj. 

– Kagame gör allt för att tysta sina kritiker. Min pappa har öppet ifrågasatt den historiebeskrivning om folkmordet som gjort att Kagame suttit kvar vid makten i över trettio år. Vi vet att siffrorna bakom Rwandas framgångssaga är kraftigt överdrivna, politiska motståndare fängslas och försvinner. Min pappa försökte visa omvärlden det Kagame försökt tysta ner, bland annat hans egen roll under folkmordet. Det är sorgligt att det skulle krävas att han torterades och fängslades för att världen skulle lyssna.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att Rwanda fabricerat dom mot Paul Rusesabagina, men domen hade vid skrivande tidpunkt inte fallit. Anklagelserna rör fabricerade bevis.

Mer läsning

Gebre Selassie Araya, tigrean som bor i Malmö har inte längre någon kontakt med sin familj i Tigray.

“Det är inget annat än ett folkmord”

Förföljelse, godtyckliga gripanden och försvinnanden. Situationen för etniska tigreaner i Etiopiens huvudstad Addis Abeba blir allt svårare. ”Hatpropagandan mot tigreaner började efter att Abiy Ahmed tilldelades Nobels fredspris. Han säger öppet att tigreaner är ett ogräs som måste utrotas, säger Gebre Selassie Araya som växte upp i Tigray men nu bor i Malmö.