Glädje under årets Pride-parad den 23 juni i Sao Paulo i Brasilien. Nyligen röstades en lag igenom i Brasilien som förbjuder homofobi - en av många framgångar för hbtq-personers rättigheter i världen.

Glädje under årets Pride-parad den 23 juni i Sao Paulo i Brasilien. Nyligen röstades en lag igenom i Brasilien som förbjuder homofobi - en av många framgångar för hbtq-personers rättigheter i världen.

Så går det för hbtq-rättigheterna i världen

Happy Pride! Fast kanske inte för alla. Acceptansen ökar och det sker framsteg för hbtq-personers rättigheter i världen. Men på många platser är det ännu inte tryggt att vara homosexuell.

Publicerad:

I år är det 50 år sedan Stonewall-upproret, då började hbtq-rörelsen i New York slå tillbaka mot polisens återkommande trakasserier. Upproret har blivit en stor symbol för den moderna hbtq-rörelsen internationellt.

Sedan dess har mycket hänt. I den senaste rapporten från Ilga, den internationella paraplyorganisation för hbtq-organisationer, framkommer det att acceptansen växer för hbtq-personer men det betonas också att det är en lång väg kvar på många håll.

Även den globala attitydundersökningen World Value Survey har kunnat se att acceptansen ökar. På 80-talet låg den på fem procent, sett till hela världen. I dag är det 20 procent. Samtidigt växer nationalistiska och populistiska krafter sig starkare och utmanar hbtq-personers rättigheter och trygghet.

Här listar vi några av den senaste tidens framsteg och motgångar i världen:

En karta som visar vilka regler för sexuell läggning som gäller runtom i världen
Kartan är framtagen av Ilga (mars 2019). Foto: Ilga

Här går det framåt – men långsamt

Lagstiftning som skyddar hbtq-personers rättigheter har ökat de senaste åren, enligt Ilga. Senaste landet att avkriminalisera homosexualitet var Botswana. Dessförinnan, som första land under 2019, röstade Angola bort gammal kolonial lagstiftning och gjorde därmed samkönat sex lagligt. Det är stora steg för hbtq-rörelsen i Afrika där 32 av de 54 afrikanska länderna har lagar som i olika grad kriminaliserar samkönat sex.

Det senaste året har även Indien, Libanon och Trinidad och Tobago avkriminaliserat homosexualitet och Bhutan är på väg mot samma mål. Nu är det lagligt i 124 länder.

Shane Lin (höger) och Marc Yuan deltar vid en bröllopsfest efter att ha registrerat sitt äktenskap i Taipei, Taiwan, den 24 maj 2019.
Shane Lin och Marc Yuan gifte sig efter att Taiwan gjort det lagligt i maj 2019. Foto: REUTERS/Tyrone Siu

Flera länder har den senaste tiden legaliserat samkönade äktenskap, bland andra Taiwan, som blev det första landet i Asien som tillåter att homosexuella gifter sig, och Ecuador.

I Brasilien beslutade högsta domstolen tidigare i år, trots presidentens homofobiska uttalanden, att kriminalisera homofobi och transfobi.

I exempelvis Marocko har internet blivit en fristad för homosexuella. Även om det är olagligt och kan leda till straff på upp till tre års fängelse har hbtq-personer där börjat vara mer öppna med sin identitet. 2018 lanserade en hbtq-organisation i Tunisen en radiostation för hbtq-personer, trots att homosexualitet är förbjudet i landet.

I Europa är registrerat partnerskap i dag tillåtet i 22 av 28 EU-länder., Även om vi bland annat i samband med EU-valet kunnat se högerradika partiers uttalade homofobi – som i Polen där högerpartiet PisS kallade hbtq-rörelsen för ett direkt hot mot traditionella värderingar. Bäst på att skydda hbtq-personers rättigheter i Europa är Malta och Belgien, enligt Ilga Europa.

I Rumänien försökte konservativa krafter genom en folkmomröstning i höstas begränsa äktenskapslagstiftningen till att gälla endast mellan män och kvinnor, men för få deltog för att den skulle vara giltig.

I nio länders grundlagar finns det uttryckligen skydd mot diskriminering av sexuell läggning, bland annat i Sverige.

27 länder i världen tillåter i dag samkönade par att adoptera, för tio år sedan var det endast sex länder som tillät adoption.

RFSL marscherar för de som inte kan gå i en prideparad.
I flera år har RFSL marscherat för de som inte har möjlighet att gå i en Prideparad. Foto: Wikimedia Commons

Här står det stilla eller backar

I 69 länder är homosexualitet fortfarande olagligt. I 44 av dessa kriminaliserar lagen uttryckligen också samkönat sex mellan kvinnor. Och även där det är lagligt förekommer homofobi, diskriminering och hatbrott.

Läs mer om hbtq och lagar hos Human Rights Watch här

Ett av de stora bakslagen var när Tchad 2017 införde en ny lag där homosexualitet nu bestraffas med upp till 20 års fängelse.

I vågen av att flera länder avkriminaliserade homosexualitet fanns det hopp om att även Kenya skulle följa efter men högsta domstolen valde nyligen att behålla den lag som kan ge upp till 14 års fängelse för den som är homosexuell. En undersökning från 2013 visade att 90 procent av befolkningen i Kenya inte tycker att samhället ska acceptera samkönade relationer. I Nigeria var siffran ännu högre, 98 procent.

I Tanzania pågår en backlash mot mänskliga rättigheter där bland annat utsattheten för hbtq-personer ökar, något som fått Sverige att utvärdera sitt utvecklingssamarbete med landet.

Under våren gick Brunei ut med att införa en lag om dödsstraff genom stening för homosexuella men efter omvärldens protester har de nu backat. Dock är det fortfarande olagligt och kan ge tio års fängelse. Dödsstraff finns i dag i sex länder; i Iran, Saudiarabien, Jemen, Sudan, Somalia och Nigeria.

I Hongkong röstade parlamentet i november 2018 nej till samkönade äktenskap, något som inte går i linje med vad hälften av Hongkongs invånare tycker.

En man i Tunisien som utsatts för gruppvåldtäkt blev själv fängslad för sodomi. I Tjetjenien utsätts män som uppfattas som homosexuella för grov polisbrutalitet.

Ett annat sätt att trycka ner hbtq-personers rättigheter är att förbjuda Pride-parader vilket exempelvis Turkiet och Uganda har gjort.

Louise Gårdemyr

Mer läsning