Våld, mord och inskränkta rättigheter - arbetares rättigheter har försämrats i hela världen.

Våld, mord och inskränkta rättigheter - arbetares rättigheter har försämrats i hela världen.

Så har rättigheterna försämrats för världens arbetare

Arbetares rättigheter har de senaste fem åren försämrats i hela världen. Det visar Världsfacket ITUC:s årliga mätning. Bland annat blir allt fler arbetare utsatta för dödligt våld.

Publicerad:

I år är femte året som Världsfacket ITUC släpper rapporten Global Rights Index som mäter arbetares rättigheter över världen. Och trenden är negativ eller stillastående i samtliga världsdelar. Sämst är förhållandena i Mellanöstern och Nordafrika, följt i fallande ordning av Asien och Oceanien, Afrika, Nord- och Sydamerika och Europa.

Det mest tydliga fallet på en negativ utveckling är en kraftig ökning av våldsutövning mot arbetare. Antalet länder där arbetare råkade ut för våldsamheter har på bara ett år ökat från 59 till 65 länder.

Mord och repression ökar

Människor mördades enbart för att de var fackföreningsmedlemmar i nio länder förra året: Brasilien, Kina, Colombia, Guatemala, Guinea, Mexiko, Niger, Nigeria och Tanzania. Bara i Colombia mördades 19 fackföreningsmedlemmar under 2017.

Samtidigt ökade den statliga repressionen mot oberoende fack i länder som Turkiet, Kazakstan och Belarus. Totalt ökade antalet länder som godtyckligt arresterat eller fängslat fackliga aktivister på ett år från 44 till 59.

Antalet länder som inskränker eller förbjuder yttrandefriheten har ökat från 50 till 54. Tre av världens största länder räknat i befolkningsmängd – Kina, Indonesien och Brasilien – antog till exempel under förra året lagar som inskränker föreningsfriheten och yttrandefriheten samt satte in militären för att kväsa konflikter med arbetsgivare.

I 65 procent av världens länder hindras arbetare från att starta fackföreningar, vilket är en ökning från 60 procent 2017. I till exempel Kina, Filippinerna och Bangladesh är motståndet mot oberoende fackföreningar mycket utbrett. I 87 procent av världens länder förhindras arbetare från sin rätt att strejka. I 81 procent av länderna motverkas arbetares möjlighet att sluta kollektivavtal.

10 värsta länderna

Förutom länder där rättssystemet brutit samman – Burundi, Centralafrikanska republiken, Eritrea, Somalia, Libyen, Sydsudan, Sudan, Syrien, Jemen och Palestina – är de tio värsta länderna för arbetare år 2018 enligt världsfacket ITUC: Algeriet, Bangladesh, Kambodja, Colombia, Egypten, Guatemala, Kazakstan, Filippinerna, Saudiarabien och Turkiet.

Till exempel sitter miljontals migrantarbetare fast i vad ITUC beskriver som modernt slaveri under det så kallade kfala-systemet i Saudiarabien. I Algeriet och Egypten har arbetares försök att starta oberoende fackföreningar systematiskt krossats.

I Global Rights Index listas världens 142 länder på en skala 1-5 vad gäller respekten för arbetares rättigheter. Sverige, de nordiska länderna och en handfull europeiska länder – sammanlagt 13 länder – är de enda som får godkänt med betyget 1. Det enda utomeuropeiska land som kvalar in i den toppgruppen är sydamerikanska Uruguay.

De bäst rankade länderna i Afrika är Togo, Sydafrika, Rwanda, Namibia och Malawi med betyg 2, vilket dock indikerar upprepade förbrytelser mot arbetares rättigheter. I samma grupp finns de asiatiska länderna Taiwan, Singapore och Japan.

Lika illa i Rumänien och Kongo

De sämsta europeiska länderna är Serbien, Rumänien och Bosnien-Hercegovina som får betyget 4, vilket indikerar systematiska övergrepp. De delar därmed betyg med länder som är ökända för brott mot mänskliga rättigheter som Irak, Libanon, DR Kongo, Etiopien och Myanmar. I samma grupp finns även USA.

Generellt sett har arbetare i Mellanöstern och Nordafrika det tuffast. Länderna där snittar på 4,5 i betyg. Bäst har arbetarna det i Europa med 2,5 i snittbetyg.

Mikael Färnbo

Mer läsning