Trumps budget följer vad han lovat. 

Trumps budget följer vad han lovat. 

Så slaktar Trump biståndet

I sin första budget vill den amerikanske presidenten kraftigt minska pengarna till biståndet. Hälften av USA:s finansiering till FN kan försvinna. Något som skulle lamslå humanitära insatser när de behövs som mest.

Publicerad:

Enligt den amerikanska nyhetssajten Foreign Policy har det amerikanska utrikesdepartementet fått i uppgift att ta fram förslag om hur USA:s stöd till FN kan halveras under kommande år. Detta skedde i förberedelserna för Donald Trumps första budgetförslag som offentliggjordes i onsdags.

USA är världens största givare till FN:s arbete för fredsinsatser och fattigdomsbekämpning. Av flyktingorganet UNHCR:s budget på fyra miljarder dollar kommer hela 1,5 miljarder dollar från USA. En halvering av den summan skulle innebära krisläge för organisationen.

– Multiplicera det över andra humanitära verksamheter, såsom FN:s Livsmedelsprogram, och vi kommer se sammanbrottet för det internationella humanitära systemet som det ser ut i dag, säger Richard Gowan, FN expert vid Europarådet till Foreign Policy.

Hoten om minskad finansiering slår mot FN samtidigt som världssamfundet försöker hantera svältkatastrofer i Sydsudan, Nigeria, Jemen och kring Tchadsjön. OmVärlden har tidigare berättat om hur de tillsammans utgör den största svältkatastrofen världen skådat på årtionden.

Enligt Sveriges Radio minskas budgeten till det amerikanska utrikesdepartementet med 28 procent. Något som troligtvis kommer resultera i kraftiga nedskärningar för bistånd genom bland annat US Aid. Andra områden som skärs ned är federala utgifter för miljö och utbildning.

Var hamnar då pengarna istället? Stora delar går direkt till militären och säkrandet av USA:s södra gräns mot Mexiko. Finansieringen av Trumps utlovade mur längs gränsen står högt på agendan.

Budgetförslaget från den amerikanske presidenten måste fortfarande godkännas av kongressen i Washington. Ändringar av presidenters budgetprioriteringar är då inte ovanliga. Men förslaget från Trump-administrationen bör ses som en tydlig fingervisning om i vilken riktning USA rör sig.

Daniel Fjelllborg

Mer läsning