Det krävs badkar av vatten för att vi ska kunna njuta av våra favoriter; såsom bananer, mandel och avokado.

Det krävs badkar av vatten för att vi ska kunna njuta av våra favoriter; såsom bananer, mandel och avokado.

Sex saker vi äter som ger världen vattenbrist

Avokado, mandel och choklad – många av våra favoriter kräver enormt mycket vatten för att produceras. Omvärlden listar sex ätliga vattenbovar.

På årets världsvattenvecka är mat och jordbruk två av veckans stora ämnen. I snitt går 70 procent av världens sötvatten till just jordbruket. Men det varierar kraftigt mellan länder. I Sverige går endast 4-5 procent av färskvattnet till jordbruket.

I dag är en fjärdedel av jordens befolkning hotad av vattenbrist enligt World Resources Institute och 844 miljoner människor lever utan rent vatten. Många av de produkter vi gärna importerar till västvärlden odlas och produceras på platser som redan är hårt pressade av vattenkrisen.

I Sverige använder vi runt 140 liter vatten om dagen per person - vi duschar, går på toaletten och lagar mat. Men skulle vi också räkna in det så kallade virtuella vattnet – det vatten som går åt till att producera den mat, kläder och andra produkter vi konsumerar, så stiger siffran till ungefär 3 900 liter vatten om dagen.

Inför världsvattendagen den 22 mars 2019 varnade Water Aid för hur rika länders import av exempelvis mat och kläder påverkar tillgången till rent vatten i fattiga länder.

Att rika länder importerar varor från fattiga länder kan driva tillväxt men en ohållbar import kan också vara med och bidra till länders vattenbrist. I extremfall kan det vara så att ett lands vattentillgångar äts upp av produktion och lämnar inget kvar till lokalbefolkningens mest basala behov.

Hur mycket vatten som går åt beror väldigt mycket på var produkten kommer ifrån, nedan listas några exempel med siffror hämtade från Water Footprint Network.

Sex ätbara vattenbovar:


1. Ett kilo avokado – 10 badkar med vatten


För att odla ett kilo avokados i provinsen Petorca i Chile behövs 2000 liter vatten, vilket motsvarar ungefär 10 fyllda badkar. Det är fyra gånger mer vatten än vad som behövs för att odla till exempel lika mycket apelsiner eller tomater.


Den globala efterfrågan på avokado har ökat de senaste åren vilket lett till att Chiles bönder överutnyttjat grundvattnet och lett om vattnet från sinade floder, något som fick stor medial uppmärksamhet för några år sedan.


2. Ett kilo nötkött – 15 000 liter vatten


Kött, och särskilt nötköttet lyfts ofta upp som en väldigt krävande vara när det kommer till hur mycket vatten som går åt i produktionen. Det internationella snittet för nötköttets vattenfotavtryck ligger på drygt 15 000 liter per kilo. Att jämföra med 6000 liter för gris och 4000 för kyckling.


Men hur hållbar produktionen är utifrån vattenavtryck beror mycket på hur fodret som djuren äter tagits fram. I Sverige används framförallt regnvatten och endast en liten del grundvatten. Nötkött från Sverige är alltså mer hållbart, enligt Världsnaturfonden.


Animaliska produkter har oftast ett större vattenavtryck än grödor.


3. Mandel och jordnötter – en mandel behöver 12 liter vatten


Kalifornien står för ungefär 80 procent av världens mandelodlingar. För att odla en mandel behövs 12 liter vatten. Torka är ett återkommande problem i Kalifornien. Grundvattennivåerna i Central Valley, där den mesta mandeln odlas, sjönk med nära en halv meter under en allvarlig torka 2011.


Det globala genomsnittet för framställningen av jordnötter (i skal) är drygt 2700 liter per kilo. Kina och Indien är de största producenterna men där skiljer sig vattenavtrycket kraftigt mellan länderna, från 1720 liter per kilo i Kina till 3420 liter per kilo i Indien.


4. Ett kilo ris – åtta badkar med vatten


För att odla ett kilo ris används 1670 liter vatten, ungefär åtta fulla badkar. Indien är världens främsta exportör av ris och vissa delar av landet upplever kronisk vattenstress för att så mycket vatten behövs för att bevattna jordbruket.


Indien, som återkommande drabbas av vattenbrist, använder mer grundvatten till sitt jordbruk än någon annanstans i världen. Indiens regering subventionerar diseldrivna pumpar så att bönder ska fortsätta kunna använda grundvattnet under perioder med lite regnvatten.


Risproduktionen står frör ungefär 40 procent av all bevattning globalt.


5. En banan– 160 liter vatten


För att producera en banan på 200 gram krävs 160 liter vatten. Dominikanska republiken odlar mer än 55 procent av världens ekologiska bananer och de flesta av bönderna förlitar sig på ineffektiva bevattningssystem.


Bananen är knepig eftersom den är sårbar för både kraftiga regn och för vattenbrist. Länder som till exempel Dominikanska republiken drabbas mer och mer av torka och forskare har rekommenderat landet att gå över till andra mindre vattenintensiva grödor, såsom mango.


6. 100 gram choklad – 1700 liter vatten


Kakaobönor har ett vattenavtryck på 20 000 liter per kilo. När produktionen sedan fördelas upp i kakaopasta och kakaosmör (som behövs för att tillverka en chokladkaka exempelvis) går det åt än mer vatten. Dessutom behövs också den törstiga produkten socker.


En 100 gram chokladkaka har i slutändan behövt 1700 liter vatten för att framställas.


Mer läsning