Många sjöfåglar kvävs när de har ätit plast, rep, kartong, metall och annat som hittas i världens största soptipp.

Många sjöfåglar kvävs när de har ätit plast, rep, kartong, metall och annat som hittas i världens största soptipp.

Skräpområdet i Stilla havet större än befarat – tre gånger Sverige

En stor ansamling skräp i havet mellan Kalifornien och Hawaii är sexton gånger större än vad man tidigare trott, visar nya beräkningar.

Publicerad:

”Det stora stillahavssopområdet”, mer känt som ”The Great Pacific Garbage Patch” har varit under forskarnas lupp sedan 1970-talet. Ett internationellt forskarteam har kartlagt området i tre år och kommit fram till att det är fyra till sexton gånger större än tidigare beräkningar – och att det dessutom fortsätter växa. Resultaten publicerades i tidningen Scientific Report i mars.

För den som ser framför sig en stor skräphög som flyter runt är det inte riktigt så utan det handlar mer om ett havsområde med hög koncentration av plast. Ungefär 1,8 biljoner plastbitar, enligt studien. Andelen mikroplaster har ökat men det som framförallt går att hitta i området är plastbitar som är större än 50 centimeter. Nästan hälften av skräpet består av kasserade fiskenät.

The Great Pacific Garbage Patch där skräpet samlas ligger mitt i mellan Hawaii och Kalifornien och är en av fem stora ansamlingar av plast i havet. Det är enligt de nya beräkningarna över 1,6 miljoner kvadratkilometer stort – det vill säga drygt tre gånger Sveriges yta och väger 80 000 ton vilket går att jämföra med ungefär 500 jumbojets.

Jämfört med tidigare studier av området har forskarteamet nu kunnat göra mer exakta mätningar med hjälp av bland annat fler båtar, större uppsamlingsnät, flygfoton och data, vilket kan vara en anledning till att beräkningarna nu är så mycket större. Men en annan anledning som nämns i studien är att ökningen också kan bero på efterdyningarna av tsunamin i Japan 2011.

Louise Gårdemyr

Mer läsning