Det väpnade motståndet mot militärjuntan i Myanmar växer.

Det väpnade motståndet mot militärjuntan i Myanmar växer.

Skuggregering i Myanmar förklarar krig mot militärjuntan

Skuggregeringen i det kuppdrabbade Myanmar förklarar krig mot militärjuntan och uppmanar etniska grupper att ansluta sig. Lokala medier varnar för att strider nu är att vänta, men Myanmarkännaren Jenny Hedström tonar ner det hela.

Publicerad:

I storstaden Yangon och andra delar av Myanmar följde panik på de uttalande som gjordes under tisdagen den 7 september av ledaren för landets skuggregering, den tillförordnade presidenten Duwa Lashi La. Han förklarade att ett folkets ”motståndskrig” mot den militärjunta som tog makten över Myanmar i februari nu har startat.

Duwa Lashi La, som leder National Unity Government (NUG), uppmanade allmänheten i hela landet att sluta upp i revolt mot den regim som leds av överbefälhavare Min Aung Hlaing. Han varnade också människor för att ge sig ut på resor och bad dem att samla på sig förnödenheter i sina hem.

– Folk panikköper grejer, alla var på marknaden och på banken, samtidigt som man inte kan kommunicera med varandra för att internet och telefon ligger nere, säger Jenny Hedström, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan. 

Jenny Hedström är Myanmarkännare och pratade under tisdagen med sina vänner i Myanmar.

”Revolutionen är rättfärdigad”

I talet uppmanade Duwa Lashi La alla de civila som arbetar i statsapparaten, som nu kontrolleras av militären, att säga upp sig. Han bad alla medborgare att bidra med information till motståndsrörelsens väpnade styrkor om vad militärens trupper tar sig för.

– Den här revolutionen är rättfärdigad och rättvis och den är nödvändig för att bygga upp en federal stat med hållbar fred, sa Duwa Lashi La.

Under tisdagen följde flera nya sammandrabbningar mellan militären motståndsrörelsen runt om i landet. Men Jenny Hedström menar att krigsförklaringen sannolikt inte innebär så mycket som det först kan låta som. 

– National Unity Government har ingen egen armé, som de kontrollerar. De har gått händelserna i förväg och annonserat det här utan att riktigt ha uppbackning, så tolkar jag det, säger hon.

David mot Goliat

Det är ännu inte känt hur stora motståndsrörelsens fragmenterade trupper, kallade People's Defence Force(PDF), är. Vissa rapporter säger tusentals, men PDF själva har inte gått ut med några siffror. 

Militärens styrkor beräknas å andra sidan bestå av fler än 400 000 soldater, enligt den Londonbaserade tankesmedjan Internationella institutet för strategiska studier. Det gör Myanmars armé till den elfte största professionella armén i världen.

Efter militärens hårda behandling av de demonstranter som protesterat mot kuppen i Myanmar rapporteras tusentals unga från runt om i landet ha rest till områden utanför juntans kontroll för att få vapenträning av de etniska gruppernas arméer. Enligt rapporter i de få lokala, fria medierna som ännu kan verka i landet ska många av de unga ha återvänt till sinahemstäder för att delta i gerillaliknande attacker mot militära mål.  

Medierna rapporterar att motståndsgrupperna också har lyckats åsamka militären en hel del skada och flera dödsfall.

Interna strider i skuggregeringen

Stort hopp sätts just nu på att minoriteternas arméer ska sluta upp bakom motståndsrörelsen i en väpnad kamp mot juntan. I vissa områden, som Karenni, kan man också se just det ske, säger Jenny Hedström. 

– Men i andra områden har det inte varit så, även om andra etniska arméer har gett visst skydd eller hjälp till PDF-styrkor. Men de är inte samma sak som att ställa sig bakom dem och slåss som en enad styrka, säger hon.

Skuggregeringen NUG tampas med svåra interna konflikter mellan det gamla NLD-gardet som tillhör majoritetsbefolkningen bamarer och de etniska representanterna. Det lär knappast underlätta för att skapa en gemensam militär front, som kan ha en chans mot juntan, tror Jenny Hedström.

En anonym källa vid skuggregeringens försvarsdepartement säger till den Yangonbaserade tidningen Myanmar Now att den krigsförklaring som Duwa Lashi La lagt fram kommer att leda till att striderna mellan militären och motståndsrörelsen kommer att anta mer traditionella krigsformer. 

Lyssna också på avsnitt 119 av OmVärlden podd: Myanmars unga tar fajten mot militärjuntan

Mer läsning

Gebre Selassie Araya, tigrean som bor i Malmö har inte längre någon kontakt med sin familj i Tigray.

“Det är inget annat än ett folkmord”

Förföljelse, godtyckliga gripanden och försvinnanden. Situationen för etniska tigreaner i Etiopiens huvudstad Addis Abeba blir allt svårare. ”Hatpropagandan mot tigreaner började efter att Abiy Ahmed tilldelades Nobels fredspris. Han säger öppet att tigreaner är ett ogräs som måste utrotas, säger Gebre Selassie Araya som växte upp i Tigray men nu bor i Malmö.