Bönder i den indiska staden Amritsar visar sitt missnöje under protester mot regeringens jordbruksreform i november 2020.

Bönder i den indiska staden Amritsar visar sitt missnöje under protester mot regeringens jordbruksreform i november 2020.

Starka reaktioner mot Rihanna och Greta Thunberg i Indien

De månadslånga protesterna mot jordbruksreformen i Indien växer och miljontals bönder hungerstrejkar. Nu fördömer regeringssympatisörer Greta Thunberg och Rihanna för att visa sitt stöd till landets bonderörelse.

Publicerad:

Den nya jordbruksreformen i Indien som är på väg att införas i parlamentet har kritiserats starkt sedan den lyftes i parlamentet i november förra året. Reformen reglerar hur bönder har möjlighet att sälja sina grödor och väntas innebära att landets matförsörjning går från av vara lokalproducerad till en alltmer storskalig industriell matförsörjning.

I Indien sysselsätter jordbruket mer än halva befolkningen och bönderna i landet är rädda att reformen kommer innebära slutet för deras försörjning. Protesterna har pågått länge och allt fler bönder hungerstrejkar längs med gatorna i Indien. Sedan en tid tillbaka har militären satts in för att bevaka strejken.

– Den indiska militären har byggt upp ett försvar runt New Delhis gator som om det vore ett krig, trots att det egentligen handlar om helt fredliga protester. Regeringen har stängt ner internet för de hungerstrejkande bönderna, men även för att stoppa journalister som rapporterar om frågan på plats. Människor har fråntagits sina mobiler och journalister arresterats. Det som blörjade som fredliga protester av miljontals indiska bönder med stöd av de tio största fackföreningarna i Indien har på grund av den här militariserade övervakningen blivit ganska våldsam, säger Parul Sharma, människorättsjurist med fokus på sydasienfrågor och med engagemang i flera internationella organisationer, till OmVärlden.

På sociala medier har protesterna växt under hashtaggen #FarmersProtest. Bönderna anser att regeringens jordbruksreform endast gynnar de större företagen och därmed hotar hela Indiens matförsörjning. Den trygghet som funnits i det gamla systemet riskerar att försvinna, menar de.

– Protesterna handlar om böndernas egen överlevnad, men också om klimatets överlevnad. Det handlar om att upprätthålla lokala matsystem, men i indisk och internationell media är det väldigt få miljöförsvarare som vågar säga något om premiärminister Modis föreslagna reformer.

Det bönderna förespråkar är en lokal och hållbar matproduktion. Det handlar om den odlingsbara jorden och om att säkerställa skördar för en längre period; att gå ifrån högspecialiserat globaliserat jordbruk med få grödor.

Enligt Parul Sharma lyftes frågan i en större kontext när miljö- och klimatexperter uttalade sig om att reformerna kommer att missgynna jordbrukare och också innebära en tillbakagång i Indiens klimatarbete. Men flera av de här rösterna har tystats.

– Folk som uttryckt den här typen av kritik har arresterats i sina hem och man vågar inte uttala sig. Jag har vänner här hemma i Sverige som har fått sina visum indragna för att de kritiserat Modis reformer. Det är bara en fråga om tid innan jag själv får ett reseförbud till Indien. Utvecklingen är riktigt allvarlig. Nu måste EU och FN se till att agera.

Rihanna och Thunberg uttrycker sitt stöd

Protesterna från bönderna fick i början av februari stöd från artisten Rihanna som på Twitter delade en arikel från CNN om att Indien stängt ner internet i New Dehli för att stoppa protesterna. ”Varför pratar ingen om det här?!”, skrev stjärnan i en tweet som nu har fått nästan en miljon gilla-markeringar.

Samma dag visade även den svenska klimataktivisten Greta Thunberg sitt stöd för bönderna på Twitter. ”Vi står i solidaritet med #FarmersProtest i Indien” skriver hon i sin tweet och delar i samma tråd en länk till ett dokument om hur man kan stödja bönderna.

När Rihanna och Greta Thunberg twittrade hade protesterna redan pågått i tre månader. Engagemanget från de kända personerna med stora plattformar väckte uppskattning hos vissa. Andra upprördes starkt över att Rihanna och Greta Thunberg lade sig i en inrikespolitisk fråga.

Starka motreaktioner

Som en motreaktion började flera kända personer i Indien använda hashtagen #IndiaAganistPropaganda för att visa sitt missnöje över Rihannas och Greta Thunbergs inblandning. En av dem var den före detta cricketstjärnan Sachin Tendulkar, som skriver att ”Externa krafter får se på, men inte delta. Indier är de som verkligen kan Indien och som ska fatta beslut för Indien”.

Även Bollywood-skådisen Kangana Ranaut reagerar starkt mot Rihannas och Greta Thunbergs offentliga ställningstagande. På Twitter går hon till personangrepp mot Greta Thunberg och kallar henne för en ”bortskämd unge vars miljöengagemang drivs av en vänsterlobby”.

Motdemonstranter som sympatiserar med regeringen och jordbruksreformen har även öppet eldat upp bilder på Rihanna och Thunberg. Den indiska regeringen har å sin sida inlett en polisutredning med hänvisning till det dokument som Greta Thunberg delat på Twitter, där det framgår hur man kan stödja bönderna i landet.

Utredningen riktas inte direkt mot Greta Thunberg utan mot skaparna av dokumentet, som enligt polisen ska ha uppviglat till konflikter mellan inhemska grupper.

– Greta har utsatts för det som Indiens miljöförsvarare utsätts för varje dag. Hon är ett känt namn internationellt, vilket har gynnat sakfrågan och fått upp den i internationell media. Skillnaden är att de inte kan komma hem till Greta och arrestera henne vilket är vad som ofta händer med miljö- och klimataktivister i Indien, säger Parul Sharma.

Susanna Sköld

Mer läsning