Ugandas president Yoweri Museveni ser ut att gå mot ännu en valseger, efter 35 år vid makten, men oppositionen lär bestrida resultatet. 

Ugandas president Yoweri Museveni ser ut att gå mot ännu en valseger, efter 35 år vid makten, men oppositionen lär bestrida resultatet. 

Svensk oro för våldsvåg i Uganda

Rösträkningen efter presidentvalet i Uganda drar ut på tiden och oron för våld växer. Sveriges statssekreterare för internationellt utvecklingssamarbete, Per Olsson Fridh, är skeptisk till att EU inte fått övervaka valet.

Publicerad:

Under fredagen meddelande Ugandas valkommission att landets sittande president Yoweri Museveni ledde starkt med uppåt hälften av de räknade rösterna, efter torsdagens presidentval. Oppositionens bästa hopp, reggaemusikern och politikern Bobi Wine (Robert Kyagulanyi), uppgavs ha fått en tredjedel av de räknade rösterna.

Under en presskonferens hävdade Bobi Wine ändå att han och hans anhängare vunnit valet med råge, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Han beskrev valkommissionens uttalande som ”ett skämt”.

Försenat valresultat

Enligt valkommissionen kan det ta till lördag eftermiddag innan man räknat klart.

– När beskedet kommer ut är rädslan att det blir mer våldsamheter. Jag tror inte att Bobi Wine kommer att godta en förlust, säger Per Olsson Fridh, statssekreterare för internationellt utvecklingssamarbete, till OmVärlden.

Per Olsson Fridh följer valet noga och säger att de stora digitala medieplattformarna har stängt ner flera sociala medier-konton kopplade till Ugandas regering. Detta ska sannolikt ha föranlett staten att släcka ner internet för att sedan ha låtit bli att starta upp det igen.

Ugandier från diasporan, säger till OmVärlden att de trots nedsläckt internet lyckats få kontakt med en del personer som kunnat använda utländska uppkopplingar inifrån Uganda för att surfa.

EU-observatörer stoppade

Uganda är Sveriges femte största mottagare av bistånd, med mer än en halv miljard kronor per år. Fokus ligger på mänskliga rättigheter, demokrati, jämställdhet och rättsstatens principer.

Sverige ämnade också delta i EU:s valobservation till Uganda, men den kunde inte genomföras då den inte fick tillstånd, berättar Per Olsson Fridh. Det har över huvud taget varit svårt för valobservatörer att göra sitt jobb. Organisationer kopplade till valobservationsverksamhet har fått konton frusna och tillstånd indragna, enligt honom.

– I vårt perspektiv är det otillfredsställande att inte vi har kunnat ha den insyn och den bevakning på valet som vi hade velat.

”Medvind åt unga”

Skulle det mot förmodan bli ett maktskifte i Uganda så kan det bli betydande för de unga generationerna över hela Östafrika, tror Per Olsson Fridh. Liksom i Uganda finns det i grannländerna stora grupper unga som är trötta på auktoritärt ledarskap och kräver mer öppenhet och demokrati.

– Ett maktskifte i Uganda skulle kunna ge medvind till dem. Många av länderna i Östafrika går mot val och de unga rörelserna som finns i länderna hämtar information, kunskap, inspiration och kraft från varandra, säger Per Olsson Fridh.

Sveriges roll som givarland kommer dock inte att förändras, säger statssekreteraren.

– Vi är inte i Uganda för att ta ställning för den ena eller andra kandidaten i vårt utvecklingssamarbete, men vi tar ställning för en oppositions rätt att vara opposition. När valet är över måste vi läsa av situationen. Det kanske blir ett samhälle med större inslag av våld, och då måste vi fundera över vad det betyder.

Moa Kärnstrand

Mer läsning