DBL Groups textilfabrik i Mekelle öppnade dörrarna för produktion 2018, men fabriken är långt ifrån klart och nu har all verksamhet avstannat på grund av konflikten i Etiopien.

DBL Groups textilfabrik i Mekelle öppnade dörrarna för produktion 2018, men fabriken är långt ifrån klart och nu har all verksamhet avstannat på grund av konflikten i Etiopien.

Svenskfinansierad textilfabrik hotas av konflikten i Etiopien

Den svenska utvecklingsfinansiären Swedfund har investerat 60 miljoner kronor i en textilfabrik i Tigray, i norra Etiopien, som riskeras att förstöras i konflikten. Byggnader har redan skadats och alla anställda evakuerats.

Publicerad:

När den Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) slog till mot den etiopiska arméns militärhögkvarter i Mekelle den 4 november stängde en textilfabrik i närheten sina dörrar. Upp emot 2 000 anställda låste in sig i tio dagar medan konflikten mellan TPLF och den etiopiska armén eskalerade.

Textilfabriken ägs av det bangladeshiska företaget DBL Group som 2016 ingick ett avtal med den svenska utvecklingsfinansiären Swedfund och Etiopiens utvecklingsbank för att bygga en helt ny fabrik i Mekelle, i Tigray. Byggnationen inleddes 2017.

Avtalet mellan DBL Ethiopia och Swedfund handlar om ett lån på upp till 125 miljoner kronor för att bygga en fabrik för 4 000 anställda. Det svenska klädföretaget H&M har tillika förbundit sig att köpa textilier från fabriken.

– Det här är en pågående investering. Fabriken ligger strax intill flygplatsen i Mekelle. Eftersom all kommunikation är avbruten är det svårt att få kontakt med folk där. Vi vet att fabriken stängdes för ett par veckor sedan. Det senaste vi har hört att det ska ha skett två explosioner på fabriksområdet, men vi vet inte hur omfattande skadorna är, säger Katinka Wall, presschef på Swedfund till OmVärlden.

Den bangladeshiska nyhetssajten bdnews24 rapporterade 14 november att 104 bangladeshiska arbetare lyckats ta sig till Etiopiens huvudstad Addis Abeba, efter att ha suttit instängda i fabriken i tio dagar. Instängda ska också närmare 1 900 etiopiska anställda varit, enligt sajten.

Katinka Wall säger att fabriken i början av året hade1 600 anställda, varav 900 kvinnor. Hon var då själv på plats för ett besök. Hon beskriver det som nu händer i Etiopien som hemskt.

– Det hade skapats arbetstillfällen, man arbetade med miljö och sociala frågor på arbetsplatsen och hade bildat en fackförening. Vi har betalat ut ungefär hälften av pengarna. Enligt uppgift ska lokal polis bevaka fabriken och vi ska på olika sätt försöka följa upp det hela, men det är svårt när kommunikationen är bruten, säger Katinka Wall.

När OmVärlden kontaktar H&M skriver pressavdelningen i ett mejl att situationen är oroande och att man via sitt lokala kontor i Etiopien försöker få en överblick. Företaget konstaterar också att produktionen i Etiopien är förhållandevis liten.

Fabrikens närhet till både flygplatsen och militärhögkvarteret gör den särskilt utsatt vid ett etiopiskt anfall. Sveriges ambassadör, Hans Lundquist, har varit i kontakt med både Swedfund och H&M.

Sveriges ambassad ska, på begäran av H&M, bistått Bangladesh ambassad att koordinera information kring evakueringen av DBL Groups icke etiopiska anställda. De ska alla ha lämnat landet, erfar Hans Lundquist i ett skriftligt svar till OmVärlden.

Ambassaden är också i kontakt med DBL Group och etiopiska myndigheter för att följa upp vad som sker med de etiopiska anställda. I övrigt kan Hans Lundquist inte ge mer information om de andra svenska biståndsprojekt i Tigray, som OmVärlden tidigare rapporterat om står stilla.

Enligt Hans Lundquist arbetar Sverige intensivt både direkt mot Etiopiens regering och via EU-ländernas representation i landet med att bidra till en fredlig lösning på konflikten. Genom FN:s flyktingorgan UNHCR bistår Sverige också de många personer som nu tvingas på flykt på grund av konflikten.

UNHCR har i Sudan tagit emot fler än 40 000 etiopiska flyktingar sedan konflikten började. Samtidigt lever sedan tidigare 100 000 eritreanska flyktingar i fyra flyktingläger i Tigray, dit UNHCR inte längre har möjlighet att ta sig. Under onsdagen den 25:te november beviljade Sida ett stöd på 4 miljoner kronor till biståndsorganisationen ACT Svenska Kyrkan för att bistå etiopiska flyktingar i Sudan.

Erik Halkjaer

Mer läsning