Sveriges ambassadör Hans Magnusson (till höger) med Juan Francisco Sandoval vid den salvadoranska gränsen

Sveriges ambassadör Hans Magnusson (till höger) med Juan Francisco Sandoval vid den salvadoranska gränsen

Sveriges ambassadör i Guatemala hjälper åklagare fly landet

Natten mellan den 23 och 24 juli medförde Sveriges ambassadör i Guatemala, Hans Magnusson, en hotad och nyligen avskedad åklagare till El Salvador. I veckan väntas landsomfattande demonstrationer och strejker till stöd för åklagaren, Juan Francisco Sandoval.

Publicerad:

I vad som av den salvadoranska tidningen El Faro beskrivs som en dramatisk flykt lämnade Guatemalas tidigare särskilda åklagare mot straffrihet, Juan Francisco Sandoval, Guatemala natten mot lördag, den 24 juli. Detta bara timmar efter att han avskedats av landets riksåklagare, Consuelo Porras.  

Consuelo Porras anklagar Juan Francisco Sandoval för att vara partisk i sitt arbete. Samtidigt säger Juan Francisco Sandoval att det finns tecken på korruption inom regeringen i samband med beställningar av det ryska covid-19 vaccinet Sputnik V. 

Kort efter att Juan Francisco Sandoval avskedades i fredags ska hans nära medarbetare ha kontaktat flera organisationer för att få hjälp med att få ut honom ur landet, skriver El Faro. Man oroade sig för hans säkerhet. Sveriges ambassadör, Hans Magnusson, ska då ha erbjudit sig att ta med honom till grannlandet El Salvador.

Eftersom den svenska ambassadörens bil är registrerad som diplomatbil kunde den snabbt, och utan närmare kontroll, ta sig över gränsen. Inte bara med den nyligen avskedade åklagaren, utan även med Guatemalas ombudsman för mänskliga rättigheter, Jordán Rodas. Enligt ambassadråd, Mathias Krüger, vid den svenska ambassaden i Guatemala, var det på en förfrågan från ombudsmannen som Hans Magnusson erbjöd sina tjänster.

OmVärlden har sökt Hans Magnusson utan resultat. Enligt Mathias Krüger befinner sig ambassadören på semester i Sverige. Mathias Krüger bekräftar dock El Faros uppgifter i ett meddelande till OmVärlden.

På den salvadoranska sidan av gränsen väntade El Salvadors ombudsman för mänskliga rättigheter på sin guatemalanska kollega och åklagaren Juan Francisco Sandoval. Där fanns också två reportrar och en fotograf från El Faro som sedan intervjuade åklagaren i en bil på väg till huvudstaden San Salvador. 

– Ambassadören bistod åklagare Sandoval, precis som vi skriver i vår artikel. Vi såg ambassadören vid gränsen och bytte några ord, säger Gabriel Labrador, journalist på El Faro, till OmVärlden.

Guatemalas särskilda åklagare mot straffrihet, Juan Francisco Sandoval på knä vid gränsen mellan Guatemala och El Salvador. Sveriges ambassadör Hans Magnusson till höger i bild.
Guatemalas särskilda åklagare mot straffrihet, Juan Francisco Sandoval på knä vid gränsen mellan Guatemala och El Salvador. Sveriges ambassadör Hans Magnusson till höger.

OmVärlden har även sökt Juan Francisco Sandoval för en kommentar, men inte fått kontakt. Det faktum att Guatemalas riksåklagare valt att avskeda honom har orsakat en internationell kritikstorm. Nationellt planeras landsomfattande demonstrationer och strejker i protest mot avskedet imorgon, torsdag den 29 juli.

Flera nära rådgivare till USA:s president, Joe Biden, har offentligt kritiserat beslutet av Guatemalas riksåklagare att avskeda sin särskilda åklagare mot straffrihet. USA:s utrikesminister Anthony Blinken belönade tidigare i år Juan Francisco Sandoval för sitt arbete mot korruption i Guatemala. 

När USA:s vicepresident Kamala Harris, i juni i år, besökte Guatemala pekade hon ut den omfattande korruptionen och utbredda straffriheten i landet som en av flera orsaker till att många guatemalaner migrerar till USA. Hon sa då att just Juan Francisco Sandoval var en nyckelspelare i kampen för att komma tillrätta med dessa utmaningar. 

Igår, tisdag den 27 juli, meddelade USA även att man tillfälligt avbryter allt bistånd till Guatemalas åklagarmyndighet. Samtidigt uttryckte även FN:s generalsekreterare, António Guterres oro över beslutet att avskeda den särskilda åklagaren mot straffrihet i Guatemala. 

”Det finns anledning till stor oro, att sedan CICIG stängdes ner, så har ett stigande antal namnkunniga åklagare sett sig tvingade att lämna landet, av vad som framstår endast för att de krävt rättvisa”, sa generalsekreterarens talesperson Farhan Haq. 

Guatemalas särskilda åklagare mot straffrihet tillsattes i samband med att den av FN sanktionerade antikorruptionskommissionen Comisión Internacional contra la Impunidad en Guatemala, eller CICIG, grundades i Guatemala 2008. Medan CICIG, med hjälp av internationellt bistånd från bland annat Sverige, utredde korruption, organiserad brottslighet och straffrihet inom statsapparaten, var det åklagaren mot straffrihets uppgift att driva fallen till domstol.

När dåvarande president Jimmy Morales i januari 2019 avslutade CICIG:s arbete i Guatemala lades stort ansvar på åklagaren mot straffrihet att fortsätta arbetet. Tillsammans med CICIG hade den särskilda åklagaren vid det laget avslöjat 60 kriminella nätverk, utrett 100 högprofilfall av korruption, fått fler än 400 personer fällda för korruption och lagt fram 34 lagförslag för att stärka det guatemalanska rättsväsendet.  

Bland de personer som CICIG och den särskilde åklagaren fått fällda återfinns den tidigare presidenten Otto Pérez Molina och hans vicepresidenten Roxana Baldetti. Det var när anklagelser även riktades mot president Jimmy Morales som CICIG:s mandat var slut.

I samband med att Jimmy Morales verkade för att avsluta CICIG:s arbete, 2018–2019, hamnade också Sveriges dåvarande ambassadör, Anders Kompass, i onåd hos den guatemalanska regeringen. I januari 2018 gjorde han ett uttalande om att Guatemala har stora problem med korruption, vilket ledde till att han ombads lämna landet. 

Anders Kompass satt kvar på sin post, men Guatemala stängde sin ambassad i Sverige. Det skulle ta ett och ett halvt år innan relationerna mellan Sverige och Guatemala kunde repareras. 

Guatemalas nuvarande president, Alejandro Giammattei var vid sitt makttillträde mån om att upprätthålla relationerna med Sverige. Ambassaden i Stockholm öppnades och Anders Kompass efterträdare, Hans Magnusson mottogs med öppna armar. 

OmVärlden rapporterade nyligen i samband med det virtuella besök som Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete, Per Olsson Fridh, gjorde i Guatemala i maj i år, att arbetet mot korruption och straffrihet i Guatemala inte förbättras under den nuvarande presidenten. Snarare har det blivit värre.  

Sedan riksåklagare Consuelo Porras tillträdde 2018 har en rad namnkunniga åklagare och domare som stod nära CICIG och arbetet mot korruptionen tvingats lämna sina arbeten, och fly utomlands med hot om fängelse hängande över sig. När Juan Francisco Sandoval flydde i slutet av förra veckan twittrade tidigare riksåklagare Thelma Aldana, från sin landsflykt i USA, att med Juan Francisco Sandoval är de nu sju åklagare som fått fly.

– Tyvärr har det här blivit en vanlig situation för många offentliga tjänstemän i Guatemala, bara för att vi inte anses nyttiga för regimen, sa Juan Francisco Sandoval till nyhetsbyrån AP i samband med sin flykt.

– Var än jag befinner mig kommer jag att fortsätta arbeta för det guatemalanska folket, men för min egen säkerhet kommer jag inte låta mig utnyttjas av människor som gjort förskingring av statliga medel till en livsstil, fortsatte han.

Till tidningen El Faro antydde han också att Guatemalas president Alejandro Giammattei själv är involverad i den misstänkta korruptionshärvan med det ryska vaccinet. Enligt Juan Francisco Sandoval ska riksåklagaren ha tillgång till uppgifterna, men valt att inte gå vidare med dem. I intervjun pekar han ut Consuelo Porras som presidentens nyttigaste medarbetare, och att hon motarbetat honom hela tiden.

Sverige har sedan 2016 gett närmare 1,5 miljarder kronor i bistånd till Guatemala, bland annat till rättsväsendet och arbetet med att motverka korruption och straffrihet.

I en kommentar till OmVärlden skrivet det svenska utrikesdepartementets presstjänst att Hans Magnusson den 23 juli fick en fråga från Guatemalas ombudsman för mänskliga rättigheter, Jordán Rodas, om att följa honom och Juan Francisco Sandoval, till El Salvador. ”Ambassadör Hans Magnusson deltog på resan som genomfördes samma natt.”

Förtydligande: i en tidigare version kunde det framstå som att Hans Magnusson själv körde åklagaren, men oftast körs svenska ambassadörer i tjänsten av anställda chaufförer, vilket åsyftades.

Mer läsning

Gebre Selassie Araya, tigrean som bor i Malmö har inte längre någon kontakt med sin familj i Tigray.

“Det är inget annat än ett folkmord”

Förföljelse, godtyckliga gripanden och försvinnanden. Situationen för etniska tigreaner i Etiopiens huvudstad Addis Abeba blir allt svårare. ”Hatpropagandan mot tigreaner började efter att Abiy Ahmed tilldelades Nobels fredspris. Han säger öppet att tigreaner är ett ogräs som måste utrotas, säger Gebre Selassie Araya som växte upp i Tigray men nu bor i Malmö.