Sibusiso Innocent Zikode är en av grundarna till rörelsen Abahlali base Mjondolo, i Sydafrika, och mottagare av årets Per Anger-pris.

Sibusiso Innocent Zikode är en av grundarna till rörelsen Abahlali base Mjondolo, i Sydafrika, och mottagare av årets Per Anger-pris.

Sydafrikansk aktivist tilldelas årets Per Anger-pris

Den sydafrikanske människorättsaktivisten Sibusiso Innocent Zikode får den svenska regeringens Per Anger-pris i år. Han tilldelas priset för sin kamp för de allra fattigaste i Sydafrikas kåkstäder.

Publicerad:

Sibusiso Innocent Zikode är en av grundarna till rörelsen Abahlali baseMjondolo, som sedan femton år kämpar för rätten till en dräglig boendesituation och bättre livsvillkor för de fattigaste i Sydafrika. Sibusiso Innocent Zikode kämpar för rätten till hem och mark för samhällets mest marginaliserade medborgare.

– Ett skjul som saknar vatten, elektricitet och avlopp är inte ett hem. Det är tvärtom livshotande villkor som slår särskilt mot kvinnor, barn och minoritetsgrupper. Orättvisorna är ännu tydligare nu när pandemin drabbar de redan utsatta, säger S’bu. Zikode, i ett pressmeddelande.

Rörelsen har idag 82 000 medlemmar. De kämpar för att sätta ljuset på korruption, maktstrukturer och våld mot de som bor i kåkstädernas slumområden, bland annat genom att driva rättsprocesser och nå ut medialt.

I organisationens kamp att förändra har Sibusiso Innocent Zikode och flera andra medlemmar utsatts för hot och våld. Sedan rörelsen grundades har 18 medlemmar mördats för sitt engagemang.

– I år går Per Anger-priset till en man som gör uppror mot fattigdomen. Han kämpar för de fattigaste av de fattiga i Sydafrika, för deras rätt till ett hem och ett värdigt liv. Trots hot och våld fortsätter han att vara en röst för deras rättigheter. Han är en sann människorättskämpe, säger Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia, i ett pressmeddelande.

Sibusiso Innocent Zikod nominerades till priset av organisationen Afrikagrupperna.

Priset instiftades av regeringen 2004 och delas varje år ut av Forum för Levande historia till en person som gjort stora humanitära och demokratifrämjande insatser. Det är uppkallat efter den svenske diplomaten Per Anger, som under andra världskriget räddade ungerska judar undan Förintelsen.

Juryns motivering:

Trots utsatthet och hot mot hans person lyfter Sibusiso Innocent Zikode fram orättvisor mot samhällets mest marginaliserade medborgare. Genom hans kamp ökar omvärldens förståelse för vad rätten till bostad och mark betyder.

Läs om förra årets mottagare här.

Susanna Sköld

Mer läsning