Israelisk militär patrullerar i byn Yabad på Västbanken där en 27-årig man kom från som utförde en terrorattack inne i Israel. Nu stiger temperaturen i hela området.

Israelisk militär patrullerar i byn Yabad på Västbanken där en 27-årig man kom från som utförde en terrorattack inne i Israel. Nu stiger temperaturen i hela området.

Terrorattacker skapar oro för en ny intifada

Början på en längre våldsvåg eller ett tillfälligt utbrott som snart kommer att kväsas? Det är frågan många israeler och även palestinier ställer sig efter tre terrorattacker i Israel med elva dödsoffer. Nu stiger oron för att detta kan vara den tändande gnistan till en tredje intifada, rapporterar OmVärldens David Grossman från Israel. 

Terrorattacker inne i Israel brukar leda till eskaleringar. När israeliska bosättare attackeras eller dödas på Västbanken möts det av reaktioner från polis och militär. I dessa fall finns dock ett visst kallsinne hos den israeliska opinionen – bosättarna har valt att bo i en fientlig omgivning och de provocerar palestinierna med sin närvaro. 

Men när terrorister fler gånger slår till i hjärtat av Israel, som i tisdags i en förort till Tel Aviv då fem personer dödades, väcker det en oro hos bredare lager av befolkningen. Vaksamheten ökar. Poliser på gatorna i Tel Aviv och de man talar med spekulerar i vad som ska hända de närmaste veckorna. Kritik riktas även mot att interna säkerhetstjänsten Shin Beth inte haft bättre koll. 

– Barriären som vi byggt mot Västbanken har sina hål och det var igenom ett av de hålen som terroristen från Jenin tog sig igenom. Nu måste det täppas till, säger Tomer, en 31-årig tech-utvecklare som bor i centrala Tel Aviv. 

När jag talar med Chana Dulin, på den israeliska HR-organisationen Yesh Din  säger hon att det ofta i samband med ramadan som börjar på lördag brukar leda till ökad spänning.

– På grund av attackerna utsätts även palestinier på Västbanken av trakasserier från bosättarna. Våra fältarbetare har blivit  attackerade av bosättare med stenkastning och vi ligger nu lågt för att avvakta den närmaste tiden, säger hon.

Militärförband posteras vid gränserna

För den  israeliska premiärminister Naftali Bennet, som leder en bräcklig koalitionen med en brokig skara av partier från vänster till höger, samt ett arabiskt parti, kommer de närmaste dagarna att vara hans hittills största prövning. Israelerna förväntar sig i sådana här lägen handlingskraft och snabba resultat. Flera militärförband har redan  skickats till Västbanken och gränsen till Gaza.

Den israeliska försvarsministern Benny Gantz säger i ett uttalande att han även kan sätta in reservsoldater som utgör den stora bulken i Israels försvar. "Om det finns ett behov kommer vi omedelbart att kalla in tusentals reservsoldater, de kommer att svämma över gatorna tillsammans med polisen på varje plats där operativa åtgärder behövs. Alla medel är nödvändiga för att bryta denna våg, sa han.

Flera attacker

På torsdag morgon gick militär in i ett flyktingläger Jenin på Västbanken där de möttes av beskjutning och i striderna sköts tre palestinier ihjäl en israelisk soldat skadades.

Samma morgon rapporteras även att en 30-årig israelisk man attackerats på en buss på Västbanken. En palestinier högg honom med en skruvmejsel. Gärningsmannen sköts till döds av en beväpnad civil israel.  Israeler som gjort militärtjänst kan ansöka om vapenlicens och bär  med sig vapen även som civila. Det är ofta dessa ”privata” poliser som griper in för att oskadliggöra terrorister. 

Inget tyder än så länge på att det finns något samband mellan dessa händelser mer än att de sker samtidigt. I två av attackerna nämns kopplingar till IS, men det är osäkert om attackerna verkligen är orkestrerade av IS. Andra teorier pekar på att Israel alltmer närmar sig många arabstater vilket uppfattas som ett svek av många palestinier. I måndags var det i Israel ett möte mellan Israel, USA, Bahrain, Egypten, Marocko och Förenade Arabemiraten. 

Det finns också en växande uppgivenhet hos palestinierna som känner att deras situation inte längre väcker uppmärksamhet, att västländerna är trötta på den eviga konflikten mellan israeler och palestinier och att fokus nu är det som sker i Ukraina.

Terrorattacker skapar rubriker och  möjligen kan det vara underliggande skäl till det vi nu ser. Hur såväl palestinska (även Hamas i Gaza) som israeliska ledare hanterar situationen de närmaste dagarna blir avgörande för om det blir en eskalering av våldet som kan leda till ännu en intifada. 

Mer läsning