Den tecknade bilden på på de brittiska slavbåten Brookes väckte avsky och bidrog till slaveriets avskaffande. I dag packas åter människor i båtar över haven. En del flyr fattigdom, andra slaveri och en del tvingas in nya tvångsarbeten.

Den tecknade bilden på på de brittiska slavbåten Brookes väckte avsky och bidrog till slaveriets avskaffande. I dag packas åter människor i båtar över haven. En del flyr fattigdom, andra slaveri och en del tvingas in nya tvångsarbeten.

Trodde du att slaveriet var avskaffat? Tänk om

I år är det 400 år sedan de första afrikanska slavarna fördes till Nordamerika. Men fortfarande lever över 40 miljoner människor i slaveri runtom i världen.

År 1619 anlände ett holländskt fartyg till det som i dag är Fort Hampton i Virginia. Ombord fanns 20 slavar – de första att föras till det som senare skulle bli Amerikas förenta stater. Under slavhandeln togs miljontals afrikaner från sina hemländer och förslavades.

Än i dag, 400 år senare, är frågan känslig i USA. New York Times Magazine har under rubriken ”1619 Project” undersökt hur arvet från slaveriet format det amerikanska samhället. Till exempel är medianinkomsten för vita hushåll tio gånger så stor som för svarta hushåll, enligt en undersökning från 2017. Publiceringen har lett till en hätsk debatt och konservativa politiker har avfärdat det hela som ”propaganda”.

I år reser många turister också till fortet till Cape Coast Castle i Ghana dit många slavar togs för vidare transport till länderna på andra sidan Atlanten. Ghana har utropat 2019 till Year for the Return, och uppmuntrar turister och kända personer att besöka landet för att förstå sina rötter.

Den 23 augusti 1791 gjorde slavarna på Saint-Domingue uppror, vilket ledde till den process som avskaffade slaveriet och grundade staten Haiti. Den 23 augusti är också den internationella minnnesdagen för slaveriets avskaffande.

Människohandel i Libyen chockerar

Samtidigt pågår slavhandel än i dag i många länder runtom på jorden. 2017 chockades en hel värld av en video som sades visa en auktion i Libyen där migranter och flyktingar såldes öppet som slavar för 400 dollar. En omfattande FN-rapport har sedan dess belagt hur migranter och flyktingar i det laglösa landet utsätts för slaveri, liksom tortyr, tvångsarbete och gruppvåldtäkter.

Över 40 miljoner människor uppskattas vara fast i slavliknande förhållanden, såsom tvångsarbete, tvångsäktenskap eller andra former av sexuellt utnyttjande, enligt FN. Drygt 70 procent av dem är kvinnor.

Kvinnor mest utsatta

Vanligast är slaveriet i dag i Afrika, med över 7 offer per 1000 invånare, enligt en rapport från organisationen Walk Free Foundation. Trafficking av kvinnor är en av de mest utbredda formerna av modernt slaveri. Det land där slaveriet är som mest utbrett är Nordkorea, där var tionde människa beräknas leva i modernt slaveri, som tvångsarbetare åt staten.

De tio länderna där slaveri är som mest förekommande är: Nordkorea, Eritrea, Burundi, Centralafrikanska republiken, Afghanistan, Mauretanien, Sydsudan, Pakistan, Kambodja och Iran.

Läs om 10 länder som använder slavar i sin produktion

Datorer, choklad, kläder i riskzonen

Problemet är dock inte isolerat till de länder där slaveriet äger rum. Slaveri förekommer i produktionskedjorna bakom många av de produkter som rika länder importerar. Enligt rapporten Global Slavery Index 2018 är det framför allt produkter som datorer, mobiler, kläder, fisk, kakao och sockerrör som ligger i riskzonen för att ha kopplingar till slaveri.

Sverige avskaffade slaveri först 1846 på den svenskägda ön Saint Barthélemy, vilket var senare än kolonialmakter som Storbritannien.

Mer läsning