Ett stressat äldre par diskuterar sin ekonomi. Flera organisationer kräver att staten ställer hårdare krav på pensionsfondernas investeringar.

Ett stressat äldre par diskuterar sin ekonomi. Flera organisationer kräver att staten ställer hårdare krav på pensionsfondernas investeringar.

Trots svarta rubriker – få partier vill ha tuffare regler för AP-fonderna

ForumCiv och flera andra organisationer kräver att det ska bli svårare för svenska pensionsfonder att investera i kärnvapen och olja. En ny enkät visar dock att en majoritet av partierna vill ha kvar dagens regler. 

För tre år sedan kom en ny lag som innebar att AP-fonderna, som förvaltar 2400 miljarder kronor, måste göra ansvarsfulla och hållbara investeringar. Men trots lagen så har det blivit flera svarta rubriker det senaste året.

Tredje AP-fonden investerade miljardbelopp i kärnvapen.  Att AP-fonderna äger kol- och oljebolag för 16 miljarder var några av nyheterna som väckte stor uppmärksamhet.

Flera organisationer hävdar att den nya lagen har varit för trubbig. I januari gick ForumCiv och tolv andra organisationer ut i ett gemensamt utspel med kravet om att skärpa lagstiftningen för första till fjärde AP-fonden.

Majoritet vill inte ändra reglerna

Enligt en enkät som ForumCiv gjort så är sex av åtta partier emot en skärpning; Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. 

”Vi bedömer inte att lösningen är skärpta krav. AP-fonderna arbetar intensivt med de här frågorna bland annat inom ramen för AP-fondernas etikråd” skriver Socialdemokraterna i enkäten. 

Centerpartiet svarar att Riksrevisionen 2021 slog fast att hållbarhetsarbetet bedrivs ändamålsenligt. ”Vår huvudinställning är att dagens hållbarhetskrav är rimligt formulerade.” 

Moderaterna argumenterar att de nya reglerna för hållbarhetskrav, som infördes 2019, gjordes i bred samsyn mellan partierna som står bakom pensionssystemet. ”Det vore för tidigt att förändra dem igen så snart efter att de nya reglerna infördes.”

Miljöpartiet och Vänsterpartiet är de två partierna som vill ha stramare regler och båda partierna hänvisar till moraliska skäl. 

Partierna kritiseras

ForumsCiv generalsekreterare Anna Stenvinkel reagerar starkt på riksdagspartiernas svar.

– Det är fascinerande att de inte har förstått att vi är mitt inne i en klimatkris och den sjätte massutrotningen. Det är fruktansvärt bråttom. Varför ska vi då investera våra pensionspengar på ett sätt som drabbar människor i andra länder, säger hon.

Hon är även kritisk till tongångarna i årets valrörelse.

– Klimatfrågan har debatterats alldeles för lite. Det är en gåta att politikerna inte tävlar med varandra om att komma med de bästa förslagen för att komma till rätta med klimatnödläget. Det verkar saknas en genuin insikt om hur allvarligt läget är, säger Anna Stenvinkel.

ForumCivs kritik mot partierna kommer samtidigt som flera forskare också vädrat sitt missnöje med partiernas ambitioner inom klimatpolitiken. 

– Valrörelsen är ett lågvattenmärke, hävdar professor Johan Rockström på Stockholm Resilience Centre, i en artikel i Dagens Nyheter.  

Nyligen skrev även 1944 svenska forskare under en debattartikel i Aftonbladet där de anklagar en majoritet av de politiska partierna för att ha övergett klimatpolitiken och nu genomför en politik som går stick i stäv med Parisavtalet och Sveriges klimat- och miljömål.

Klimatmål

I december 2015 slöts Parisavtalet där 191 av världens länder enades om att begränsa den globala uppvärmningen. Den globala temperaturökningen ska hållas långt under 2 grader och vi ska jobba för att den ska stanna vid 1,5 grader, jämfört med före den industriella revolutionen. Sommaren 2022 har jorden värmts upp med 1,2 grader. Världen gör av med nästan dubbelt så mycket energi i dag än vad vi gjorde under 1980-talet.

Målet att världen ska halvera utsläppen till 2030 och nå nollutsläpp år 2050, ter sig allt svårare att uppnå. Utvecklingen går i motsatt riktning. FN:s uppföljning av mål 13 i Agenda 2030 visar att koncentrationen av koldioxid i atmosfären har fortsatt att öka.

 Källa: FN

Mer läsning