Donald Trump skriver under "Global gag-rule" som förbjuder alla internationella organisationer som får amerikanska biståndspengar att informera om aborter.

Donald Trump skriver under "Global gag-rule" som förbjuder alla internationella organisationer som får amerikanska biståndspengar att informera om aborter.

Trump följer traditionen – stoppar bistånd associerat med abort

Som ett av sina första beslut stoppade Donald Trump allt bistånd till organisationer som inte tar avstånd från abort. Det innebär att ”ett oräkneligt antal kvinnor kommer att dö”, enligt RFSU.

Publicerad:

USA:s nya republikanska president Donald Trump följer traditionen och inför en så kallad ”Global gag-rule” – eller ”munkavleregel”. Det innebär ett förbud för alla internationella organisationer som får amerikanska biståndspengar att tala eller informera om aborter. De får inte heller arbeta med politisk påverkan kring frågan, trots att osäkra aborter leder till att kvinnor dör.

Den vanligaste dödsorsaken för kvinnor mellan 15-19 år i utvecklingsländer är komplikationer i samband med en graviditet.

Beslutet har blivit något av en tradition varje gång en ny republikansk president stiger in i Vita huset. Republikanen Ronald Reagan var den som införde gag-rule 1984. Den togs bort med exekutivt presidentdekret av demokraten Bill Clinton 1993, för att sedan återinföras av republikanen George W Bush år 2001. Något av det första demokraten Barack Obama gjorde var att ta bort den.

Och nu har alltså Trump återinfört den.

– Presidenten, det är ingen hemlighet, har varit mycket tydlig med att han är en ”pro-life"-president. Han vill stå upp för alla amerikaner, även de ofödda, säger Vita husets pressekreterare Sean Spicer, enligt Reuters.

Beslutet togs emot med bestörtning av svenska RFSU som arbetar med sexualupplysning och kvinnors reproduktiva hälsa. Organisationen menar att deras systerorganisationer över världen nu kommer att bli tvungna att stänga kliniker. Det innebär konkret att fler kvinnor kommer att dö.

– Organisationer som arbetar med bland annat abortvård och preventivmedelsrådgivning kommer att tvingas stänga sina verksamheter. Det i sin tur innebär att ett oräkneligt antal kvinnor kommer att dö som följd av osäkra aborter samt otillräckliga resurser och bristande hygien vid förlossningar, säger Maria Andersson, generalsekreterare RFSU.

Mer läsning