Blivande sjuksköterskor och barnmorskor i Tanzania. De är alla överens om att preventivmedel borde vara en självklarhet för alla flickor och kvinnor, tvärtemot vad president John Magufuli tycker.

Blivande sjuksköterskor och barnmorskor i Tanzania. De är alla överens om att preventivmedel borde vara en självklarhet för alla flickor och kvinnor, tvärtemot vad president John Magufuli tycker.

Tufft läge för unga tjejer i Tanzania – men motståndet växer

I Tanzania slängs flickor som blir gravida ur skolan. Och preventivmedel är bara till för lata människor, anser president John Magufuli. Pressen mot kvinnor ökar i landet – men det finns ett starkt motstånd. Möt tjejerna som kämpar emot förtrycket.

Publicerad:

Trots att det ännu är tidigt är värmen påtaglig, föraningen om en het dag ligger dallrande i luften. I skuggan vid en låg stenmur sitter ett gäng blivande sjuksköterskor och barnmorskor och samtalar med varandra.

Här, vid sjukhuset Selian Lutheran Hospital en bit utanför staden Arusha i nordöstra Tanzania, gör de sin praktik för att ta del av sjukhusets dagliga verksamhet.

De unga kvinnorna är alla runt de tjugo, och inte rädda för att säga vad de tycker. När frågan om familjerådgivning och preventivmedel förs på tal säger de med fast beslutsamhet att preventivmedel är något som borde vara en självklarhet för alla flickor och kvinnor. Kvinnor ska ha rätt att kunna styra över sina egna liv i enlighet med devisen ”min kropp, mina rättigheter”.

– I vår utbildning ingår att vi får vara med när unga flickor och blivande mammor får upplysning om preventivmedel och familjeplanering, berättar Mary Launoni.

Hon fortsätter:

– Jag ska bli sjuksköterska, det är min plan. Och om jag får chansen vill jag gärna arbeta på sjukhuset här och kunna bidra till att hjälpa till i samhället.

Det vilar en rogivande stillhet i morgontimman, men lugnet bedrar.

De senaste uttalandena från Tanzanias president innebär ett stort hot mot kvinnors och flickors frihet. Nyligen deklarerade president John Magufuli (Revolutionära statspartiet, CCM) att det bara är ”lata människor” som använder preventivmedel. Folk som inte är villiga att arbeta tillräckligt hårt för att försörja en stor familj.

– Jag ser inget behov av preventivmedel i Tanzania, sade Magufuli vid ett tal i början på september, enligt den tanzaniska tidningen The Citizen.

Gravida flickor tvingas lämna skolan

Magufuli har dessutom deklarerat gång efter annan att de flickor som blir gravida måste sluta skolan omedelbart – för att ägna sig åt sin plikt som blivande mödrar i stället. Tanzania har redan har ett av världens högsta födelsetal. Men det räcker inte enligt presidenten, som anser att varje tanzanisk kvinna bör föda minst tio barn.

Och i ett land där presidentens ord är lag, får det ödesdigra konsekvenser. Det är ett välkänt faktum att lärare och annan skolpersonal utför graviditetskontroller i enlighet med Magufulis deklaration. Flickor förs in på skoltoaletterna och tvingas lämna urinprov. Det är flickorna som skam- och skuldbeläggs för graviditeterna, och som straffas genom utebliven utbildning medan det inte blir några konsekvenser för männen.

Det finns ingen officiell statistik på hur många som kastas ur skolan, men enligt den ideella hjälporganisationen Center for reproductive rights handlar det om cirka 8 000 flickor varje år.

Även global gag rule, The Mexico City Policy, har genom åren drabbat många aktörer i landet, en policy som återinfördes och förstärktes när Donald Trump blev president i USA. Det har bland annat lett till att kliniker för familjeplanering har tvingats stänga, till fler orfrivilliga graviditeter och förhöjd mödradödlighet.

Vill hjälpa sina medsystrar

Allt detta är de unga blivande sjuksköterskorna och barnmorskorna i Arusha väl medvetna om. Det är inte ovanligt att det kommer in gravida unga kvinnor i deras egen ålder till sjukhusets mödravårdsavdelning. Själva är de fast beslutna att inte bli gravida – ännu.

– Pojkvänner kan innebära en prövning, särskilt för oss yngre tjejer. Men jag vill avsluta min utbildning först, slår Judica Mollel fast.

Hon får medhåll från Zenice Abiudi:

– Visst vill jag bli mamma en dag, men jag vill också kunna ägna mig åt dem som inte är lika privilegierade och som behöver hjälp, säger hon.

Alla vill de få arbete vid Selian lutheran hospital eller något annat sjukhus i trakten. De vill hjälpa sina mindre lyckligt lottade medsystrar att få en bättre framtid, så att de kan få större makt över sina liv, och större utrymme att bestämma över sitt eget öde.

Paul Mmbando, chef för den lutherska kyrkans hälsodepartement i Tanzania kommer arbeta vidare med SRHR trots presidentens uttalanden. Foto: Evance E. Ayo

Chefen för hälsodepartementet inom den lutherska kyrkan i Tanzania, Paul Mmbando, är en av dem som oroas över den pågående utvecklingen.

– Presidenten har naturligtvis rätt till sin egen åsikt. Men vi kommer att ha en fortsatt fast ståndpunkt, säger han och syftar på arbetet med SRHR, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Motståndet växer

Paul Mmbando medger att deras arbete försvåras av presidentens hållning i frågan, men är förvissad om att ett utökat samarbete mellan hjälporganisationer, biståndsorganisationer och trossamfund kan utgöra en motkraft.

– Om regeringen gör det svårare att få tillgång till preventivmedel och liknande måste vi försöka utöka insatserna på våra egna sjukhus och de vårdinrättningar som drivs i vår regi, säger han.

Och vid Selian Lutheran Hospital gryr dagen. De beslutsamma vårdstudenterna fortsätter sitt värv och tiden talar för de unga kvinnorna i Arusha, trots allt. Metoo-rörelsen sveper över världen och motståndet växer sig starkare för varje dag som går.

Nu i höst tar de sin examen.

Trots pojkvännernas tjat tänker de inte låta sig övertalas, förklarar de. Är pojkvännerna inte villiga att vänta med att skaffa barn eller vägrar att använda kondom skulle de inte tveka att bryta relationen, trots starka känslor av kärlek. För i så fall skulle killarna ändå inte vara värda att vara tillsammans med, resonerar de.

De understryker att det inte handlar om en läpparnas bekännelse, att det bara är någonting som de säger – de skulle verkligen välja att göra slut om de ställdes inför det valet. Så pass viktig är den här utbildningen för dem, poängterar Cecilia Mwampamba.

– Vi är mycket målmedvetna, säger hon.

Helena Nordenberg

Mer läsning

Vaccinering mot covid-19 i USA.

Avsnitt 125: Vaccin till alla

Trots stora vetenskapliga framgångar med att få fram vaccin mot covid-19 råder en kraftig global snedfördelning mellan vilka som får vaccinet. Gäster i OmVärldens sommarpodd är Stefan Swartling Peterson, professor i global hälsa, och Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.