En turkisk soldat patrullerar gränsen till Syrien söder om staden Kills. Murens övervakningssystem gör det i princip omöjligt att fly, övervakningen är delvis finansierad av EU.

En turkisk soldat patrullerar gränsen till Syrien söder om staden Kills. Murens övervakningssystem gör det i princip omöjligt att fly, övervakningen är delvis finansierad av EU.

Turkiet stoppar syriska flyktingar med EU-pengar

Hundratals EU-kontrakt visar att EU finansierat köp av militär utrustning för att stoppa flyktingar som försöker fly från Syrien till Turkiet. Det visar en stor granskning som danska DanWatch gjort i samarbete med tidningen Politikken och European Investigative Collaboration.

Publicerad:

2015 vandrade ett stort antal flyktingar genom Europa för att söka asyl och många tog sig ända till Danmark, Sverige och Finland.

Bilder av frusna och utmattade flyktingar som i vissa länder stoppades av militärer och hundar chockade många och fick frivilliga att engagera sig i mottagande i många länder.

Den tiden är nu förbi.

Antalet flyktingar har minskat och mycket beror på en hårdare asylpolitik i hela EU. Varje år betalar EU två miljarder euro till Turkiet för att hålla flyktingarna kvar där.

Men det finns andra avtal som inte är lika kända. EU förser också Turkiet med pengar som går till militär utrustning som ska stoppa flyktingarna att ta sig vidare, vilket OmVärlden skrivit om flera gånger.

En ny granskning avslöjar nu att upp emot 83 miljoner euro gått till militär utrustning. Det är DanWatch, den danska tidningen Politikken som i samarbete med European Investigative Collaboration kan visa att EU försett Turkiet med militärfordon och övervakningsmateriel för att bättre bevaka gränsövergångar.

Går svenska biståndspengar hit?

– EU-kommissionen har förklarat att de medel som åsyftas i artikeln har finansierats från det så kallade förmedlemskapsstödet för Turkiet. Förmedlemskapsstödet finansieras via EU-budgeten vilket hanteras av kommissionen och räknas som bistånd, kommenterar Ulrika Modéer och fortsätter:

– EU ska respektera OECD/DAC:s regelverk om vad som får räknas som bistånd.

42 flyktingar dödades

Turkiet har byggt en mur mot den syriska gränsen som snart är klart. Muren är försedd med avancerat övervakningssystem som kan upptäcka flyktingar som närmar sig, och då uppmana dem om att inte komma närmare.

Enligt Rami Abdurrahman, chef för the Syrian Observatory for Human Rights, har 42 flyktingar dödat sedan september, Flyktingarna försökte ta sig från Syrien till Turkiet.

UNHCR säger till DanWatch att trots att fler nu försöker fly från Syrien så har det blivit omöjligt att ta sig över gränsen.

Om gränspoliser i Turkiet skjuter mot flyktingar är det en kränkning av de mänskliga rättigheterna, och om EU-pengar används är länder som Danmark medskyldiga i hanteringen.

Den danska utrikesministern har inte velat kommentera granskningen.

Ylva Bergman

Mer läsning