Lagförslaget om dödsstraff för homosexuella kan skapa våldsamma konsekvenser för hbtq-personer i landet.

Lagförslaget om dödsstraff för homosexuella kan skapa våldsamma konsekvenser för hbtq-personer i landet.

Uganda föreslår dödsstraff på homosexuella – igen

Många drog en lättnads suck när lagen som kallades ”Kill the gays” annullerades för fem år sedan i Uganda. Men nu är förslaget om dödsstraff på homosexuella uppe på tapeten igen.

Publicerad:

Pepe Julian Onziema från organisationen Sexual Minorities Uganda berättar för Reuters att deras medlemmar är rädda. Hundratals hbtq-personer flyr redan från Uganda varje år där de homofobiska brotten blir allt grövre och vanligare. I år har fyra aktvister i landet dödats med homofobiska motiv, senast hbtqi-aktivisten Brian Asswa som mördades med ett trädgårdsverktyg i sitt hem den 4 oktober, enligt Civil Rights Defenders. Men morden som inte når tidningsrubrikerna är många fler.

– När lagen introducerades förra gången så drog det igång homofobiska hatbrott, säger Onziema till Reuters.

Annika Hamrud berättar i boken "Fundamentalisterna" som gavs ut i maj 2019 om hur hatet mot hbtq-personer är utbrett i Uganda och att de evangeliska kyrkorna har en stor roll i hur situationen förvärras.

– Med Ugandas väldigt våldsamma historia ligger våldet väldigt nära. Det händer att politiker eller kyrkoföreträdare, vilket ibland är samma personer, uppmanar till våld mot just homosexuella. Det går snabbt att sätta igång en mobb, sa Annika Hamrud i en tidigare intervju med Omvärlden.

Homosexualitet har varit olagligt i Uganda sedan kolonialtiden. I december 2013 infördes en ny lag, "The Antihomosexuality Act". Lagen kallades "Kill the gays" då förslaget från början även innehöll dödsstraff men det ströks. I lagen som trädde i kraft i februari 2014 men annullerades fem månader senare kunde homosexuella få livstids fängelse.

Regeringen i Uganda förklarar att lagförslaget om dödsstraff inte gick igenom för fem år sedan på grund av teknikaliteter men att det nu är dags att införa ett förbud som kan leda till dödsstraff för att begränsa homosexualiteten i landet.

– Homosexualitet är inte naturligt för ugandier, men det har varit en massiv rekrytering av homosexuella på skolor, speciellt bland unga, där de uppmuntrar osanningen om att personer är födda på det sättet, säger Ugandas etik och integritetsminister, Simon Lokodo till Reuters.

Samma lagförslag från 2013 fördömdes av regeringar och organisationer världen över. Sverige, Norge, Danmark, Holland, USA och Världsbanken drog alla in bistånd till landet.

Som svar på att det kan få negativa följder för landet även denna gång säger Ugandas etikminister Simon Lokodo till Reuters:

– Vi är redo. Vi tycker inte om utpressning. Även ifall vi känner till att detta kommer att irritera givare så kan vi inte bara böja våra huvuden och buga för de som vill tvinga på en kultur som är främmande för oss.

Sofie Axelsson

Texten har uppdaterats 15/10

Mer läsning