Robert Kyagulanyi är politiker och musiker, mer känd som Bobi Wine. Här uppträder han i en förort till Kampala i Uganda (november 2018), många av hans konserter har stängts ner av polis. Bobi Wine ser det nya förslaget som en attack mot konsten i Uganda.

Robert Kyagulanyi är politiker och musiker, mer känd som Bobi Wine. Här uppträder han i en förort till Kampala i Uganda (november 2018), många av hans konserter har stängts ner av polis. Bobi Wine ser det nya förslaget som en attack mot konsten i Uganda.

Ugandas regering vill tysta musiker

Regeringen i Uganda har lagt fram ett förslag om striktare regler för underhållningsbranschen. I förslaget måste artister söka tillstånd för att uppträda och förbjuds att använda vulgära ord.

Publicerad:

Några av Ugandas musiker, filmskapare och andra kulturutövare deltog i början på året i ett möte där ministeriet presenterade ett förslag med 18 regler som bland annat innebär att artisterna kommer behöva tillstånd från regeringen för att kunna uppträda, både i och utanför Uganda. Det material man som artist producerar ska också lämnas in för granskning innan det släpps till allmänheten.

Artisterna kommer dessutom att behöva underteckna en uppförandekod som bland annat förbjuder droganvändning före en konsert, användning av olämpliga kläder och vulgära ord.

Ansvarigt ministerium för kulturfrågor i Uganda menar att industrin för musik och annan underhållning länge varit oreglerad och att det nu är dags att ändra på det.

– Industrin arbetar utifrån regler som togs fram 1943, sedan dess har mycket nytt tillkommit som behöver regleras, sa Peace Mutuuzo, kultur- och jämställdshetsminister, enligt Daily Monitor i Uganda, när det nya förslaget presenterades.

De flesta av artisterna som var med på mötet vägrade att skriva under närvarolistan eftersom de menade att regeringen kommer använda signaturen som ett godkännande av de nya reglerna.

Det demokratiska utrymmet krymper

Precis som i grannländerna Kenya och Tanzania, samt i många andra länder runt om i världen, har utrymmet för civilsamhället krympt i Uganda de senaste åren. Byråkratin har ökat och blivit värre och fredliga protester motarbetas.

Ugandas president, Yoweri Kaguta Museveni, har suttit vid makten sedan 1986 och har förändrat landets konstitution för att kunna sitta kvar hur länge som helst.

Läs mer om hotet mot demokratin i Uganda.

Förslaget om nya regler för underhållningsbranschen presenteras i en tid när Ugandas regering återkommande har framfört klagomål mot artister som använder sin musik politiskt. En av de som varit i hetluften är Robert Kyagulanyi som är en av de mest framträdande oppositionspolitikerna i Uganda men också artist under artistnamnet Bobi Wine.

Bobi Wine: "De är så rädda för konsten"

I sin musik lyfter Bobi Wine ofta Ugandas politiska och sociala problem. Han har lett flera stora protestmarscher, till exempel mot en föreslagen skatt för sociala medier. Flertalet gånger har hans konserter stängts ner av polis, senast i raden var hans årliga julkonsert. I augusti arresterades han, och andra oppositionspolitiker, på oklara grunder. Något som kritiserades, bland annat i ett uttalande från EU: “Det finns inget rum för förtryck eller våld i det moderna demokratiska Uganda”.

Bobi Wine befann sig på Jamaica på turné när förslaget presenterades i Uganda och han beskrev det som en attack mot branschen och uppmanade sina kollegor att stå upp mot orättvisan och mot det pågående förtrycket.

– Regeringen föreslår regler som ska tysta oss musiker och hoppas på att de kan döda vår musik. De är så rädda för konsten. De vill tysta oss artister, producenter, poeter, komiker, serietecknare och andra i branschen som höjer röster mot förtrycket. Vi måste agera nu, sa Bobi Wine till nyhetssajten PML Daily.

I låten "Freedom" skickar Bobi Wine ett meddelande till Ugandas regering.

Louise Gårdemyr

Mer läsning