Klimat- och miljöminister Per Bolund är hoppfull efter USA:s klimatmöte i veckan som gick. 

Klimat- och miljöminister Per Bolund är hoppfull efter USA:s klimatmöte i veckan som gick. 

”USA har tittat på Sveriges klimatarbete”

Sveriges klimat- och miljöminister Per Bolund bjöds i sista minuten in till USA:s president Joe Bidens klimatmöte. ”Ett bra möte där USA visar att man är en aktör som vill vara med leda arbetet mot klimatförändringarna”, säger han till OmVärlden.

Publicerad:

Från att inte haft någon inbjudan alls fick klimat- och miljöminister Per Bolund i sista minuten hålla ett anförande, å Sveriges vägnar, den andra av det två dagar långa klimatmöte som USA:s president Joe Biden höll 22-23 april, Leaders summit on climate. Inbjudan ska ha kommit från Joe Bidens särskilda sändebud för klimatet, John Kerry, som hade ett möte med Per Bolund den 12 april.

– John Kerry ville understryka hur viktigt Sveriges ledarskap varit i arbetet med klimatmålen, att det varit viktigt för att hålla kursen. De bjöd först in de inte särskilt klimatprogressiva länderna och sen skickade de ut särskilda inbjudningar. Jag var först ut andra dagen för att sätta scenen om att höja ambitionsnivåerna och klimatfinansiering, säger Per Bolund när OmVärlden talar med honom efter att mötet är slut.

Efter att ha deltagit i Joe Bidens klimatmöte hoppade Per Bolund rakt in i ett informellt ministermöte med kollegorna inom EU. Det har varit bråda dagar. Dagen innan Leaders summit on climate enades EU-länderna om att minska utsläppen med minst 55 procent till år 2030.

USA meddelade den 22 april att man vill halvera sina utsläpp, utifrån 2005-års utsläppsnivåer, till år 2030. Detta utöver ett netto-nollmål till år 2050.

– Det är otroligt viktigt att vi får ett kvitto på att USA är tillbaka, inte bara i Parisavtalet, utan från att varit dem som lade i handbromsen har de lagt in högsta växeln. Nu visar man andra länder vägen, säger Per Bolund.

Utöver nya klimatmål gick USA även in i LeadIT, ett initiativ av Indien och Sverige, från 2019, för att ställa om industrin till att bli mer klimatvänlig. Initiativet består idag av 15 länder och 16 industriföretag.

– Det är ett tydligt exempel på att USA vill visa ledarskap, istället för Trump som ville isolera sig och bara jobba inom sina egna gränser. Det var också något som jag framförde under mötet, att har man höga ambitioner så leder det till investeringar som i sin tur leder till gröna jobb. Det märks att USA tittat på vad som hänt i bland annat Sverige.

Nya mål räcker inte

Per Bolund är positiv till både USA:s och EU:s nya klimatmål, men säger också att det inte räcker. Under Leaders summit on climate lovade även bland andra Kanada och Japan minskade utsläpp. Japan vill minska utsläppen med 46 procent, från 2013-års utsläppsnivåer, till 2030. Kanada lovade minskningar på samma nivåer, men från 2005-års nivåer.

Brasilien lovade netto-nollutsläpp till år 2050, istället för 2060 som tidigare. Sydafrika lovade att inleda sina utsläppsminskningar år 2025. Sammantaget brast en stor majoritet av de inbjudna länderna i nya initiativ för att hålla den globala temperaturökningen nere under Parisavtalets målsättning under 2,0 grader.

Sveriges egna mål är netto-nollutsläpp till senast år 2045. Att stora länder som Kina och Indien inte annonserade mer ambitiösa mål under Joe Bidens möte, tror forskaren Åsa Persson, som OmVärlden pratade med inför mötet, beror på politiska skäl. De vill inte att det ska se ut som att USA dikterar villkoren.

Rent symboliskt är Joe Bidens möte viktigt. Per Bolund säger att flera länder som under president Donald Trump kunde gömma sig bakom USA:s motstånd mot det globala klimatarbetet inte längre kan göra så.

– Nu sätts ljuset även på dem och att de också måste leverera och göra sitt för klimatet.

Under Leaders summit on climate hamnade även klimatmålens betydelse för att uppnå de 17 globala målen för hållbar utveckling i fokus, säger Per Bolund. Därutöver togs även vikten av klimatfinansiering upp, att stödja de många länder ute i världen som drabbas av klimatförändringarnas effekter.

Erik Halkjaer

Förtydligande: Per Bolund deltog på Joe Bidens möte kl 12 svensk tid, eller kl 6 på morgonen, på östkusten i USA, den 23 april, alltså två timmar innan mötets andra dag började, klockan 8 lokal tid. Det var en särskild session där, enligt regeringen, företrädare för 21 länder, utöver Sverige, anmält sitt intresse. Dessa länder var: Österrike, Grekland, Finland, Maldiverna, Monaco, Schweiz, Estland, Madagaskar, Rumänien, Nordmakedonien, Malta, Saint Kitts och Nevis, Luxemburg, Kosovo, Guyana, Kazakstan, Grenada, Guatemala, Mikronesien, Senegal och Litauen.

Mer läsning