Giraffen är beroende av färsk föda och i torkans Kenya hittas mängder av döda djur.

Giraffen är beroende av färsk föda och i torkans Kenya hittas mängder av döda djur.

Utrotningshotade djur dukar under i torkans Kenya

De norra delarna av Kenya har inte fått regn i normal mängd under två års tid. I den utbredda torkan har upp till 70 procent av tamboskapen dött i vissa områden. Utrotningshotade djur, som hirolaantilopen, riskerar nu att helt försvinna. 

Publicerad:

Torkan i Kenya drabbar inte bara lokalbefolkningen där 2,1 miljoner människor är i riskzonen för akut matbrist Även djurlivet har drabbats hårt där såväl tamboskap som vilda djur går under i torkan. Extra känsligt är läget för den redan utrotningshotade hirolaantilopen där det idag bara finns en population på 500 djur kvar i gränslandet mellan Kenya och Somalia. 

– Det är en liten spillra kvar av de 10 000 hirolaantiloper som fanns på 80-talet då torka och boskapspest slog ut en stor del av populationen, nu är det återigen torkan som hotar de få som är kvar, säger Åsa Fahlman, veterinär och artexpert hos WWF.

Den utrotningshotade hirolaantilopen är extra utsatt i torkan i norra Kenya.

Boskapen dör

Det är framför allt fyra län (Wajir, Garissa, Isiolo och Marsabit) i norra Kenya som drabbats hårdast av torkan och Kenyas president Uhuru Kenyatta deklarerade i september att landet befinner sig i krisläge. För lokalbefolkningen är boskapen en viktig del av försörjningen.

– Så mycket som 60-70 procent av boskapen har dött i vissa områden. Det man ser nu är att utmärglad tamboskap blir enkla byten för vilda rovdjur i deras jakt på föda, säger Åsa Fahlman.

En viktig inkomstkälla för landet är turism till nationalparkerna men med pandemin har den minskat rejält och försvårat läget ytterligare för såväl djur som människor. 

WWF:s program för akutstöd som ska pågå fram till mars är att förse boskap och vilda djur med vatten och hö. 

- Ett 50-tal tankbilar är inhyrda som kör ut vatten och hö. Vi ser även till att lokalbefolkningen kan sätta upp inhägnader så att boskapen kan fredas från vilda djur så inte konflikter uppstår, säger Åsa Fahlman. 

Hoppas på regn i mars

Förhoppningen står nu till att det blir en bra regnperiod som normalt börjar i mars. 

– Men risken att det är försenat och först i juni och då blir katastrofläge, säger Åsa Fahlman.

Hon ser ett samband mellan klimatkrisen och de längre och tätare torrperioderna. 

– Det är tydligt är att torrperioderna ökar i antal. Tidigare inträffade de mellan vart femtonde till tjugonde år, men nu inträffar de någonstans mellan vartannat år och var femte år. Och då hinner tyvärr inte naturen återhämta sig däremellan. 

.

Mer läsning

Militärkuppen i Sudan uppmärksammades över hela världen. Utanför 10 downing street i London krävde demonstranter att den brittiska regeringen skulle stödja demokratiaktivisterna.

Ovisst med biståndet till Sudan

Sudan återgår till ett militärt styre efter att premiärminister Abdalla Hamdok avgått. Protesterna för att införa ett civilt styre fortsätter i landet som hamnat i en djup humanitär kris. FN:s sammankallar nu till möte mellan olika aktörer i Sudan.