Samtidigt som allt fler smittas av covid-19 i Sydafrika har landet inlett sitt vaccinationsprogram, vilket är långt ifrån fallet i flera andra länder i Afrika. 

Samtidigt som allt fler smittas av covid-19 i Sydafrika har landet inlett sitt vaccinationsprogram, vilket är långt ifrån fallet i flera andra länder i Afrika. 

Vaccin för covid-19 till Afrika dröjer

Både Kenya och Sydafrika har sagt att de inom kort kommer få de första leveranserna av vaccin mot covid-19. Det kan dock dröja två år innan en majoritet av befolkningen i Afrika får tillgång till vaccinet.

Publicerad:

När The Economist Intelligence Unit i slutet av förra året sammanställde vilka länder som först kommer få tillgång till vaccin mot covid-19 hamnade EU:s medlemsstater och USA i topp. Enligt analysgruppen kan en bredare majoritet av befolkningen i dessa länder räkna med att få tillgång till vaccin någon gång under det sista halvåret i år.

Analysen är gjord utifrån att hälsovårdspersonal och riskgrupper först får vaccinet, som sedan först därefter blir tillgängligt för en bredare allmänhet. Enligt den uträkningen kan det i stora delar av Nord- och Sydamerika (utom USA) och i Ryssland, Kina och Indien dröja till nästa år innan vaccinet är tillgängligt för i stort sett alla invånare.

Absolut sist ut att få vaccinet är i stort sett hela Afrika, men också länder i Central- och Sydostasien och Centralamerika. Här riskerar många människor att få vänta i två år till innan de kan vaccineras.

Afrika sist ut

Afrika är hittills den del av världen som registrerat minst fall av covid-19. I förra veckan räknade man till nästan tre miljoner fall, varav en tredjedel registrerats i bara Sydafrika, som är värst drabbat.

Data från John Hopkins universitet och lokala hälsomyndigheter visar att antal fall i stora delar av Afrika ökat de senaste månaderna. Utöver Sydafrika registrerar flera länder i Nord- och Östafrika allt fler fall.

I början av januari sa Sydafrikas hälsovårdsminister Zweli Mkhize att landets regering siktar på att vaccinera två tredjedelar av befolkningen innan slutet av året. Till att börja med ska landet ta emot 1,5 miljoner doser av AstraZenecas vaccin i januari-februari, genom Världshälsoorganisationen WHO:s covaxinitiativ för att påskynda vaccineringen världen över.

Sydafrika har närmare 59 miljoner invånare. För att vaccinera två av tre sydafrikaner kommer det krävas 80 miljoner doser om varje person ska få två doser. Att uppnå hälsovårdsministerns mål innan året är slut anses vara orealistiskt, säger bland andra chefen för Sydafrikas läkarsällskap till nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt har Kenyas hälsovårdsminister Mutahi Kagwe sagt att Kenya säkrat 24 miljoner doser av AstraZenecas vaccin, även det genom covax. De första doserna ska komma i början av februari, men exakt när alla dosera ska levereras är oklart. Om varje kenyan ska vaccineras med två doser räcker det till en dryg fjärdedel av landets 47 miljoner invånare.

Sydafrika och Kenya är två av Afrikas starkaste ekonomier. The Economist Intelligence Unit håller det för troligt att de två länderna är bland de första i Afrika att lyckas vaccinera en stor majoritet av sin befolkning under nästa år, 2022, medan de flesta andra länder på kontinenten troligen inte kommer ha lyckats med detta förrän året därpå.

Utmaning i Centralamerika

I Latinamerika och Karibien har hittills 16,3 miljoner fall av covid-19 registrerats, varav nästan hälften bara i Brasilien och en tredjedel i Mexiko, Argentina, Chile och Peru. The Economist Intelligence Unit spår här att dessa länders starka ekonomier och möjligheter att producera egna vacciner ändå lär ge befolkningen tillgång till vaccin före flera länder i Afrika.

Den stora utmaningen i Latinamerika står att finna i Centralamerika och Bolivia. Detsamma gäller länder som Filippinerna, Indonesien, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Myanmar och Afghanistan i Asien.

I Asien har hittills 14 miljoner fall av covid-19 registrerats, men av dessa återfinns 10 miljoner bara i Indien, som tar fram ett eget vaccin. The Economist Intelligence Unit räknar med att en stor majoritet indier kommer vara vaccinerade redan under det första halvåret nästa år.

Erik Halkjaer

Mer läsning