Pia Stavås Meier är regionchef för We effect i Latinamerika.

Pia Stavås Meier är regionchef för We effect i Latinamerika.

Vad gör ni i Guatemala We Effect?

We Effect jobbar i över 20 länder i världen. Pia Stavås Meier är regionchef i Latinamerika och berättar om biståndsarbetet i Guatemala. Under jul- och nyårshelgen skriver vi om några av alla biståndsprojekt som görs runt om i världen.

Vilka biståndsprojekt driver ni i Guatemala?

–Vi har ett ganska stort program i Guatemala som framför allt handlar om landsbygdsutveckling med fokus på kvinnor. Vi jobbar väldigt mycket med omställning från ett traditionellt till ett mer miljövänligt jordbruk. Vi kallar det agroekologiska jordbruk där man stöttar byar att göra den här omställningen och få det lönsamt. 

Hur jobbar ni?

– Vi jobbar genom organisationer mycket med kooperativa organisationer och företag. Till exempel kan vi hjälpa småskaliga jordbruk med certifieringar vilket betyder att de kan sälja eller blir godkända för försäljning av sina varor. Vi jobbar även med diversifiering. Samtidigt som man odlar kaffe kan man också odla till exempel avokado och bananer. Om det går fel med en skörd så finns det andra produkter som man kan sälja. Rent konkret jobbar vi med omställning där småbyfabriker som producerar naturlig gödsel. 

Vad är viktigast att tänka på?

– Att man jobbar långsiktig. Man måste jobba integrerad och tillsammans med människor och deras organisationer. En sak som gör det svårt är att utrymmet för det civila samhället minskar i många länder i Latinamerika, inklusive i Guatemala, det är väldigt oroväckande. 

Vad är ert mål?

– Vårt mål är naturligtvis att de ska få ett bättre liv och bli en integrerad del av samhället för att kunna leva bättre på sina inkomster. Det är väldigt mycket diskriminering och exkludering av ursprungsbefolkningen i landet.

Mer läsning