Till vänster: Philemon Jazi, Regional Direktör för Afrika på Diakonia. Till höger Diakonias samarbetsorganisation Musasa som arbetar mot könsbaserat våld i Zimbabwe.

Till vänster: Philemon Jazi, Regional Direktör för Afrika på Diakonia. Till höger Diakonias samarbetsorganisation Musasa som arbetar mot könsbaserat våld i Zimbabwe.

Vad gör ni i Zimbabwe Diakonia?

Vi trodde det skulle bli en förändring till det bättre i Zimbabwe efter att Robert Mugabe avsattes 2018, men på många sätt blev det värre. Det säger Philemon Jazi, regional direktör för Afrika på Diakonia. OmVärlden frågade honom om hur Diakonia arbetar i Zimbabwe och hur arbetet förändrats sedan maktskiftet i landet.

Hur ser situationen ut i Zimbabwe i dag? 

– Den är både svår och komplex. Efter att Mugabe avsatts 2018 antog landet en ny och progressiv konstitution med fokus på frihet, icke-diskriminering, möjlighet till opposition till det styrande partiet. Verkligheten ser dock väldigt annorlunda ut. Demonstrationer är inte tillåtna, polisen använder övervåld och oppositionspartier tillåts inte att anordna möten och deras aktivister blir arresterade. Vi trodde att det skulle bli en förändring, men det blev på många sätt värre.  

Hur jobbar Diakonia i Zimbabwe? 

– Vi arbetar i partnerskap med lokala organisationer med fokus på demokrati, jämlikhet och mänskliga rättigheter. För oss är det viktigt med lokalt ägarskap och vi stöttar dem i att mobilisera resurser, påverka beslutsfattare och föra samtal. 

Vilka är utmaningarna? 

– Det finns flera. En är polisen och dess inblandning i både civilsamhällets och oppositionens möten. Organisationerna vi arbetar med lyfter mänskliga rättigheter och regeringen är inte nöjd med det, de vill bibehålla sin ordning. Det är oerhört frustrerande. På lokal nivå är det svårt att organisera möten då arbetet hänger på deltagande. Många som engagerar sig blir trakasserade, hotade och tillämpar självcensur. 

Vad leder Diakonias arbete i Zimbabwe till? 

– Bland annat så har samarbetet med Bulawayo Progressive Residents Association och andra organisationer lett till att de i dag har kunskap i lokalt styre. De kan på så sätt påverka när den lokala budgeten sätts och de kan se över sina medlemmars rättigheter och intressen i det lokala styret. Vilket är oerhört viktigt då organisationen samlar personer från olika fattigare områden och hjälper dem med tillgång till vatten, grundläggande sanitet och möjligheter till kollektiv transport. 

Mer läsning