Civilorganisationer har svårt att utföra sitt arbete då konfliktnivån i Colombia har höjts.

Civilorganisationer har svårt att utföra sitt arbete då konfliktnivån i Colombia har höjts.

Våldsvåg i Colombia – hjälporganisationer hotas

Våldet i Colombia blir allt värre och gör det nu svårt för biståndsorganisationer att bedriva sina projekt. Sedan årsskiftet har ett flertal mord skett på företrädare från civilsamhället och attackerna spås förvärras fram till valet i maj.

– Vi håller på att förlora ledarskiktet bland sociala rörelser och civilsamhällesorganisationer och därför också möjligheten att göra något bra för Colombia, säger Laura Bonilla på ForumCivs regionkontor i Latinamerika som ligger i Colombia.

En våg av mord drar nu över landet. 

Sedan årsskiftet har minst 66 personer mördats – människorättskämpar, miljöaktivister och civila – i Arauca-provinsen vid Venezuelas gräns – enligt Colombia-baserade Stiftelsen för mänskliga rättigheter och utveckling (FOIDHD).

Att kontraktera en mördare kostar inte mycket i landet där det finns runt 90 beväpnade grupperingar med cirka 10 000 medlemmar, enligt Indepaz research institute. 

Organisationer riskerar att bli måltavlor

Civilpersoner, människorättskämpar och miljöaktivister som ställer sig i vägen riskerar att bli måltavlor. De kriminella gängen ser att organisationer och människorättskämpar försöker få bort barn och ungdomar från droghandeln och det innebär att de går miste om arbetskraft.

I maj är det presidentval i landet, vilket tros ha ökat spänningen mellan olika kriminella gäng som har köpt sig makt i det djupt korrumperade politiska systemet. Colombia ligger på plats 87 av 180 i Transparency International index över korruptionen i världens länder. 

Laura Bonilla säger att det troligen inte kommer att spela så stor roll vem som kommer att vinna valet.

– De kriminella grupperingarna har ändå köpt all lokal makt. Dessutom är politikerna ointresserade av att göra något utanför de stora städerna.

Hjälporganisationer attackeras

Attackera sker nu även mot FN och hjälporganisationer. En beväpnad grupp attackerade i slutet av januari en FN-konvoj i sydöstra Colombia och brände upp två fordon.

Enligt FN reste dess arbetare tillsammans med medlemmar av FN:s kontor för humanitära frågor (OCHA) och Norska flyktingrådet när de stoppades av beväpnade män som tvingade dem att stiga ur fordonen som stacks i brand. Ingen skadades i attacken, men det visar att de beväpnade grupperna flyttat fram sina gränser.

Fredsavtalet 2016 mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan innebar ett formellt avslut på en 50 år lång konflikt, men våldet har inte upphört. 

– Efter fredsavtalet har statens närvaro i regionerna uteblivit och regeringen har inte stöttat kommunerna eller genomfört de utlovade förändringarna i krigsdrabbade områden, säger Laura Bonailla.

Nya gerillagrupper har bildats

Hon berättar att det dessutom finns cirka 5 000 Farc-soldater som inte har accepterat fredsavtalet och fortsätter strida och sprida oro. Dessutom har över 300 före detta Farc-soldater mördats, trots att de skrivit på fredsavtalet och därmed skulle få regeringens skydd om de erkände sina gärningar. Många ex-soldater har därför bildat nya gerillagrupper som slåss med varandra om makten över olika områden, ofta där det odlas kokablad.

– Befinner man sig i en region med mycket drog- och vapenhandel är det mycket sannolikt att de lokala militära förbanden är korrumperade. Har du köpt en general är det i princip fritt fram att göra vad du vill.

Är då allt utsiktslöst? Nej, Laura Bonilla har hoppet kvar. Välkända, internationella organisationer som FN, ger skydd och hjälp. Men hon tror även på lokalbefolkningen.

– Colombianer är ett stolt och modigt folk, som inte backar i första taget. Visst är de rädda, men de kommer till sist ändå att skapa en förändring. 

Men strax efter intervjun kommer ett nytt mejl från Laura Bonilla:

”Förlåt för att jag skickar fler deprimerande meddelanden till dig. Jag fick just veta att en av våra lokala partners i reservatet Nasa i Rionegro i Huila i går eftermiddag utsattes för en attack med sprängladdningar. Och i morse anföll den väpnade gruppen Dagoberto Ramos ännu en gång regionen San Miguel, och en person skadades. Utöver det hotade gruppen de boende och meddelade att våldet kan öka i morgon och de följande dagarna. De är nu väldigt rädda och påverkade av situationen och ber oss hjälpa till att synliggöra problemen. Jag hoppas att denna information kommer att hjälpa samhällena och de civila att skyddas.”

Mer läsning