Turkiet och nordvästra Syrien drabbades under måndagen av flera kraftiga jordskalv. Förödelsen är enorm, byggnader har rasat, många har skadats och under tisdagen rapporterade nyhetsbyrån Reuters om minst 5000 dödsfall, vilket är en siffra som troligen kommer att stiga.
– Vi har bra koll på de större befolkningscentrumen just nu, men det kan ta uppemot två veckor att kartlägga alla områden som drabbats och ligger mer avlägset, säger Tage Zeineldin, katastrofrådgivare på Svenska Röda Korsets internationella avdelning.
I det område som nu drabbas lever det miljontals människor som är på flykt undan kriget i Syrien.
– I dessa områdena finns ett stort antal internflyktingar, personer som redan nu lever på, eller under, marginalen och redan nu beroende av livräddande humanitärt stöd, säger han.
Viktigt med traditionellt stöd
Drygt ett dygn efter jordbävningarna har flera länder mobiliserat räddningsstyrkor och finansiellt stöd.
– Viktigast i detta läge är det mest traditionella stödet, en ökad finansiering. Jag hoppas att det inte blir ett för stort fokus på de internationella räddningsinsatserna och att skicka räddningspersonal. Jag kan förstå att många länder vill visa skattebetalarna vad de bidrar med, men vi behöver ett behovsbaserat och finansiellt stöd just nu, säger Tage Zeineldin.
Under måndagen meddelade regeringen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att Sverige kommer att bidra med sju miljoner kronor i humanitärt stöd till Turkiet och Syrien. Sverige står även redo att skicka personal till regionen. Av de sju miljonerna ska fem miljoner gå till Turkiet och två miljoner till Syrien. Pengarna går till Röda halvmånens organisationer i de två drabbade länderna.
Under tisdagen kom sedan ett nytt besked från regeringen. Sverige beslutade att ge ytterligare 30 miljoner kronor i stöd och regeringen bemyndigade MSB att erbjuda stöd via Nato. Av de 30 miljonerna går 20 miljoner kronor till Internationella Rödakorsfederationen (IFRC) och 10 miljoner kronor till FN:s fond för katastrofbistånd.
Utöver Sverige går bland annat även Kina, Saudiarabien, Taiwan och Tyskland in med finansiellt stöd. Kina går till en början in med 40 miljoner yuan (cirka 62 miljoner kronor) och även landets Röda Kors kommer gå in med finansiellt stöd i regionen. Tyskland bidrar med finansiellt stöd via organisationen Malteser International.
Flertalet länder har skickat räddningsteam bland annat har tio räddningsteam från åtta EU-länder skickats till katastrofområdet meddelade Europeiska unionen i ett uttalande. Även Indien, Japan och Sydkorea har skickat räddningsteam till området.
Grekland och Turkiet har en lång historia av att stötta varandra vid jordbävning, och Turkiets president Erdogan gick ut och tackade landet för deras direkta uppstöttning av räddningspersonal, utrustning och militära flygplan.
Ukraina erbjöd stöd
Enligt Al-Jazeera sa Israels Premiärminister Benjamin Netanyahu att han gav klartecken för att skicka hjälp till Syrien efter att ha "fått en begäran" via diplomatiska kanaler. Länderna i dag inte har några diplomatiska förbindelser.
Även Ukrainas president, Volodymyr Zelensky, har erbjudit stöd.
På Twitter skrev han:
"Jag önskar ett snabbt tillfrisknande till alla offer. Vi kommer att stå vid det turkiska folket i denna svåra tid. Redo att ge nödvändig hjälp för att övervinna konsekvenserna av katastrofen.”