Världens mest kvinnofientliga länder

Sju av de allra värsta länderna för kvinnor är afrikanska. Men etta på listan är Afghanistan. Detta enligt en ranking gjord av hjälporganisationen CARE.

Publicerad:
1. AFGHANISTAN

Varje halvtimme dör en kvinna i samband med förlossningar i Afghanistan. 90 procent av de afghanska kvinnorna utsätts för våld i hemmet. Sedan förra året är det dessutom lagligt att gifta bort barn, våldta sin hustru och för män att neka sina fruar utbildning och jobb.

2. SOMALIA

I Somalia lämnas flickor bort i mycket låg ålder. Våld mot flickor och kvinnor är utbrett. Traditionella sedvänjor som används i brist på nationella lagar är i hög utsträckning diskriminerande mot kvinnor. Dessutom uppskattas 98 procent av dem vara offer för kvinnlig omskärelse.

3. DEMOKRATISKA REPUBLIKEN KONGO

Varje dag våldtas här över 30 kvinnor och flickor. Uppskattningsvis har minst 200 000 kvinnor och barn våldtagits under det kongolesiska kriget som ett sätt att systematiskt terrorisera civila. Våldtagna flickor blir dessutom ofta förskjutna från sin familj och by.

4. SIERRA LEONE

När inbördeskriget tog slut 2002 var 90 procent av de unga kvinnorn som utsatts för systematska våldtäkter i samband med konflikten hivsmittade. Både barna- och mödradödligheten är mycket hög, en av åtta kvinnor avlider i samband med förlossningen.

5. NIGER

I världens fattigaste land dör en av sju kvinnor i förlossningsrelaterade sjukdomar. Många kvinnor gifts bort i mycket låg ålder. Tre av fyra flickor lämnas bort för äktenskap innan de fyllt 18 år.

6. JEMEN

Här råder fundamentalistiska islamistiska traditioner där kvinnor ses som mäns egendom. Ungefär 71 procent av kvinnorna är analfabeter och många tvingas gifta sig i tolvårsåldern.

7. BANGLADESH

Kvinnor i Bangladesh har få juridiska, politiska och sociala rättigheter. Hälften av flickorna gifts bort före 18 års ålder och åtta av tio kvinnor föder barn utan professionell hjälp.

8. MALI

Även här ligger fattigdom och traditioner bakom kvinnornas svåra situation. Bara 17 procent av dem kan läsa och skriva. Att så många flickor gifts bort före 15 års ålder leder till hög mödradödlighet, eftersom flickorna inte är fysiskt mogna att föda barn.

9. BURKINA FASO

Problemen i Burkina Faso liknar dem i Mali, men situationen är något bättre när det gäller utbildning och hälsa. Däremot är hivproblemet allvarligare. Det beror delvis på att många män går till prostituerade.

10. GUINEA-BISSAU

Fattigdom är det stora problemet även i Guinea-Bissau. En av
13 kvinnor dör under graviditeten, när de föder barn eller av illegala aborter. Ungefär hälften av alla flickor har utsatts för omskärelse och många smittas med hiv eller dör under ingreppet på grund av ohygieniska förhållanden.

Katarina von Arndt

Mer läsning