Ayouba El Hamri är aktivist och var med och grundade rörelsen Nassawiyat.

Ayouba El Hamri är aktivist och var med och grundade rörelsen Nassawiyat.

”Växande engagemang i Marocko för HBTQI-frågor”

Stockholm Pride är i full gång och staden lyser upp i regnbågsskrud. Deltar i veckans händelser gör aktivisten Ayouba El Hamri som ser ett växande engagemang för HBTQI-personers rättigheter i Marocko.

– Jag kände redan som liten att jag inte passade in i rådande normer. Jag letade efter en gemenskap och hittade den i den feministiska rörelsen. Samtidigt växte HBTQI-rörelsen i Marocko, säger Ayouba El Hamri som är aktivist och var med och grundade rörelsen Nassawiyat.

Ayouba El Hamri är inbjuden till Stockholm Pride av organisationen Civil Rights Defenders. På dagens schema står möten i riksdagen men först ett samtal med OmVärlden om den marockanska organisationen Nassawiyat, som betyder feminist på arabiska.

Viktigt med aktivism

För gruppen spelar aktivism en central roll för att stärka HBTQI-personers rättigheter i Marocko.

– Vad det innebär att vara aktivist skiljer sig från person till person, för mig kan det till och med vara att bara existera i ett samhälle där din existens är olaglig, säger Ayouba El Hamri.

I Marocko är homosexuella handlingar och heterosexuella utomäktenskapliga relationer olagliga. Acceptansen för HBTQI-personer i Marocko varierar.  

Ayoba El Hamri lyfter de sociala normerna med den tillhörande homofobin som en av tre stora utmaningar för HBTQI-personer i Marocko. 

– Det gör det bland annat svårt för transpersoner att röra sig fritt i samhället. Två andra stora utmaningar är kriminaliseringen av homosexuella handlingar och att organisationer som arbetar för HBTQI-rättigheter inte kan registrera sig som organisationer, säger Ayouba El Hamri. 

För att kunna driva Nassawiyat har Ayouba El Hamri och övriga medgrundare, på grund av lagstiftningen, behövt vara påhittiga. De kallar sig officiellt inte organisation utan har istället engagerat sig som ett kollektiv. 

– Det är givetvis svårt byråkratiskt, men vi har väldigt förstående partnerorganisation i andra länder som bidrar och hjälper oss, säger Ayouba El Hamri.

Sedan Ayouba El Hamri började sin aktivistiska bana har det skett en stegvis förändring.

– Rörelsen växer. Vi ser allt mer initiativ för HBTQI-personers rättigheter, säger Ayouba  El Hamri. 

Betyder det att utvecklingen är på väg åt rätt håll i Marocko? 

– Nej det skulle jag inte säga. Vi har fått en ny liberal regering, som i dagsläget över lagen kring heterosexuellt sex utanför äktenskapet. HBTQI-rättigheter är inte prioriterat och kommer nog inte vara på agendan på en lång tid framöver. Homofobin är alldeles för utspridd, säger Ayouba  El Hamri.

Stockholm Pride

Stockholm Pride hålls årligen i slutet av juli/början av augusti och har arrangerats sedan 1998. I år hålls festivalen mellan den 1 och den 7 augusti. Festivalområdet Pride Park ligger på  Östermalms IP i Stockholm och där uppträder bland anant flera artister.  Flera seminarier, debatter och kulturevenemang hålls dessutom runt om i staden. Den största händelsen är Prideparaden som går genom staden lördagen den 6 augusti. 50 000 deltagare väntas gå i tåget, som brukar locka omkring en halv miljon besökare.

Källor: Stockholm Pride

 

Mer läsning