FN:s livsmedelsprogram, WFP, som här leverar nödhjälp till utsatta i Libanon efter explosionen i augusti, har tilldelats 2020-års Nobels fredspris.

FN:s livsmedelsprogram, WFP, som här leverar nödhjälp till utsatta i Libanon efter explosionen i augusti, har tilldelats 2020-års Nobels fredspris.

WFP: ”Idag är fokus på 690 miljoner hungriga människor”

Nobels fredspris 2020 går till FN:s livsmedelsprogram, WFP. Anne Poulsen, direktör för WFP i de nordiska länderna säger till OmVärlden att det är oerhört hedrande och det bästa som kunde hända i en tid när så många går hungriga.

Publicerad:

– Idag är fokus på alla de 690 miljoner människor – en av nio – som varje dag går till sängs hungriga. Det är en rörd Anne Poulsen som knappt kan hålla tillbaka tårarna när vi några minuter efter beskedet från norska Nobelkommittén talar med henne.

– Det är oerhört hedrande och med stor ödmjukhet som vi tar emot detta fina pris. Det är ett bevis och erkännande för vårt att arbete att motarbeta hunger i världen, säger Anne Poulsen.

Hon anser att utmärkelsen ett år som detta är det bästa som kunde hända WFP.

– Vi har idag en humanitär situation som är den värsta sedan andra världskriget och sedan FN bildades, det på grund av konflikter, klimatpåverkan och nu även covid-19. I en tid som denna måste alla världens länder samlas för att ytterligare klara försörjningen i stora delar av världen.

Anne Poulsen nämner specifikt Jemen där cirka 12 miljoner av de mest utsatta människorna får hjälp, många är barn. Jemen är WFP:s största insats i världen. Andra länder med stort behov just nu är Sydsudan, Nigeria och Syrien.

Hur ser du då på stödet ni får från världens regeringar?

– Från många håll är det bra, inte minst från Sverige som är landet med högst kärnstöd till oss, det uppskattar vi.

Sverige har i år avsatt 1,3 miljarder kronor varav 22,9 procent i kärnstöd, alltså pengar som inte är öronmärkta. Nästa år kommer Sverige ge 1,2 miljarder kronor till WFP, varav 24,9 procent är kärnstöd. Inget annat land i världen ger så stor andel i kärnstöd till livsmedelsprogrammet.

– Nyligen var er biståndsminister Peter Eriksson i Burkina Faso och träffade där våra representanter på plats, det är tecken på engagemang från svensk sida, säger Anne Poulsen.

WFP varnade tidigt för konsekvenserna av coronapandemin. Enligt en beräkning som de gjorde i april skulle 135 miljoner människors liv och försörjning påverkas i låg- och medelinkomstländer.

– Som det ser ut nu kommer den siffran dubblas till 270 miljoner människor före årets slut, säger, Anne Poulsen.

Sedan måste hon lägga på luren, andra media väntar på att få prata med henne denna dag.

Den norska nobelkommitténs motivering till att WFP få priset lyder:

”FN:s livsmedelsprogram (WFP) får Nobels fredspris 2020, för sina ansträngningar att bekämpa svält, för dess arbete att förbättra villkor för fred i konfliktdrabbade områden och för att fungera som en drivande kraft i försöken att förhindra att svält används som ett vapen i krig och konflikter”.

WFP:s generalsekreterare David Beasley blev rätt tagen på sängen när beskedet kom. Till norska NRK sa han:

– Du skojar med mig. Jag måste erkänna att det var en chock, jag tappade talförmågan Jag hoppas att detta priset blir inspirerande för andra till att följa WFP:s exempel i en det då det råder mer lidande än på länge. Vi måste hjälpa de sårbara och de som är i nöd.

David Grossman

Mer läsning