WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus (vänster) kritiserar nu världens rika länder, däribland EU, för att bryta mot vaccinationsprogrammet Covax riktlinjer. Till vänster EU-rådets ordförande Charles Michel.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus (vänster) kritiserar nu världens rika länder, däribland EU, för att bryta mot vaccinationsprogrammet Covax riktlinjer. Till vänster EU-rådets ordförande Charles Michel.

WHO om vaccinprogram: ”Ett katastrofalt moraliskt misslyckande”

Vaccinsamarbetet covax riskerar att misslyckas och lämna utvecklingsländer utan vaccin så länge som till 2024, varnar experter och covax själva. Världshälsoorganisationen är skarpt kritisk mot världens rika länders roffande.

Publicerad:

Covax är en del av satsningen på att alla länder ska få tillgång till läkemedel, vaccin och kunskap om covid-19. Den drogs igång i våras av Världshälsoorganisationen (WHO), EU-kommissionen och Frankrike.

Genom att föra samman regeringar, läkemedelsbransch, forskare, näringsliv och civilsamhälle i ett tidigt skede hoppades man kunna undvika en dragkamp om resurser under pandemin som riskerade att resultera i att länder med mindre resurer blir utan medan rikare länder roffar åt sig.

Covax är den del av satsningen som specifikt rör tillgången till vaccin och en rättvis fördelning av detta över jorden genom att rika länder är med och betalar för fattiga länders doser.

Mål: två miljarder doser

I takt med att allt fler vaccin mot covid-19 nu kommer ut på marknaden blir det mer tydligt att covax inte kommer att lyckas. I ett internt dokument som nyhetsbyrån Reuters tagit del av varnar covax själva för en ”väldigt hög” risk för misslyckande med sitt uppdrag.

– De har inte fått in den finansiering som de behöver, utan bara kring en tredjedel av den, säger Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet i Stockholm.

Det gäller kostnaden för själva doserna och inkluderar inte all den personal som behövs för att vaccinera och distribuera i världens låginkomstländer, säger hon. Målet för covax var initialt att vid 2021 års slut ha fått ut två miljarder vaccindoser och på så vis ha nått 20 procent av befolkningen i världens drygt 90 fattigaste länder.

– För att klara det måste fler vaccinkandidater godkänns och pengarna komma in, men ännu vet ju ingen om det kommer att hända, säger Anna Mia Ekström.

OmVärlden har tidigare rapporterat att det kan dröja till 2023 innan till exempel en större delen av Afrika får några doser, men nu pekar ett värstascenario på år 2024.

Samtidigt har rika länder som Israel, som kunnat betala mångdubbelt EU:s tariff för doserna, redan vaccinerat 20 procent av sin befolkning. En del höginkomstländer, som köpt in doser så att det mer än väl täcker hela befolkningen, säger att de kommer att dela med sig till covax av det som de inte behöver.

Detta agerande bryter mot de riktlinjer som covax satt upp, konstatrerar Anna Mia Ekström. Riktlinjerna säger att vaccin ska gå direkt till låg- och medelinkomstländer, inte först via höginkomstländer, det vill säga att vaccinet ska komma samtidigt till alla.

För att hitta en lösning på det har Sydafrika och Indien ansökt hos Världshandelsorganisationen (WTO) om undantag från patentregler för att kunna producera generika av de vaccinsorter som tagits fram av läkemedelsbolagen. Hittills har de fått nej av bland andra EU, Kanada och USA.

– Så var det också för hiv i början, men sedan gick ett undantag igenom. Att Indien kunnat tillverka billigare hiv-läkemedel har räddat livet på miljoner människor, säger Anna Mia Ekström.

Hon säger att det är sorgligt att se att de globala mekanismerna inte fungerar så bra som man skulle kunna hoppats. Höginkomstländerna tycks föredra att ingå egna avtal medan medel- och låginkomstländer är helt beroende av till exempel covax för att få vaccin.

– Det här blottlägger stora svagheter i det globala systemet och att WHO nu har en svagare roll än för 20, 30 år sedan, säger Anna Mia Ekström.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus kallade 18 januari det läge som uppstått för ett ”katastrofalt moraliskt misslyckande”.

”Ingen global flockimmunitet”

I många utvecklingsländer är dödstalen av covid-19 betydligt lägre än i länder som USA och Storbritannien, men det är inte ett argument att låta de länderna vänta, säger Anna Mia Ekström. De förödande nedstängningarna i dessa länder baseras ofta på smittspridning, och inte på dödstal, och människor lider av att förlora jobb och inte kunna gå i skolan.

Dessutom går det inte att stoppa pandemin om man inte vaccinerar överallt.

– Det här är inget virus som stannar vid gränserna, så det är ingen idé att vaccinera bara en stor del av befolkningen i Europa och andra höginkomstregioner, som utgör 14 procent av världens befolkning. Då får man ändå ingen flockimmunitet på global nivå, säger Anna Mia Ekström.

Moa Kärnstrand

Mer läsning