”Den nya regeringen gör jämställdhetsarbetet en björntjänst”

Utrikesminister Tobias Billström slopar den feministiska utrikespolitiken samtidigt som jämställdheten i världen backar, skriver Ulrika Grandin på UN Women Sverige och Petra Tötterman Andorff på Kvinna till Kvinna.

Redan på den nya regeringens andra dag överges den feministiska utrikespolitiken. Utrikesminister Tobias Billström reducerar denna till en ”etikett” och påstår dessutom att den ”skymt innehållet och bidragit till en dålig utrikespolitik” (SR P1 morgon 19/10) utan att komma med några konkreta exempel på det. 

Nio länder – däribland tongivande nationer som Kanada, Frankrike och Tyskland – har numera också en feministisk utrikespolitik, anammat av regeringar med olika partifärg. De verkar inte tycka att ”etiketten” ligger i vägen för innehållet. Högst troligt har de sett att Sveriges vilja att betona kvinnors och flickors rättigheter under en slagfärdig rubrik sedan 2014 har fungerat.

Sverige har tack vare den feministiska utrikespolitiken kunnat gå före i att lyfta kvinnors och flickors rättigheter, global jämställdhet och den så viktiga WPS-agendan för kvinnor, fred och säkerhet. Globalt är kvinnor fortfarande gravt underrepresenterade i beslutsfattande positioner i sina länder och en av tre kvinnor får utstå våld under sin livstid. Den feministiska utrikespolitiken, både i praktiken och som värdegrund har hjälpt till att föra upp kvinnors och flickors rättigheter på internationella arenor och i Sveriges bilaterala arbete och det finns otaliga exempel på det. 

Men det kanske viktigaste är att den feministiska utrikespolitiken har varit en ovärderlig ledstjärna för kvinnorättsförsvarare på marken. Om den nation som gick först nu kliver ur ledet, drar den nya regeringen ner rullgardinen för miljoner kvinnorättskämpar och försvarare av mänskliga rättigheter över hela världen. 

Den nye utrikesministern säger samtidigt att innehållet i utrikespolitiken, alltså att fortsätta främja jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter, ska vara detsamma. 

Tobias Billström och den nya regeringen gör därmed jämställdhetsarbetet en björntjänst genom att utse ordet ”feministisk” till en röd flagga.  Det försämrar Sveriges internationella trovärdighet och blir en lek med ord.

Detta samtidigt som jämställdheten i världen går bakåt och att situationen för kvinnor och flickor är värre än på länge. Pandemi, torka, svält, ökad fattigdom och fler konflikter gör att de redan fattigaste – kvinnor och flickor – blir än mer utsatta. Färre flickor går i skolan och antalet barnäktenskap ökar. Vidriga rapporter om sexuellt våld som krigsbrott når oss från krigen i Ukraina och i Tigray-provinsen.

En fortsatt feministisk utrikespolitik hade varit en kraftfull markering mot detta och även i stödet till kvinnorna i Iran som kämpar för sin frihet med livet som insats. Eller för flickorna i Afghanistan som förtvivlat försöker få tillbaka den grundläggande rättigheten att gå i skola efter tolv års ålder.

Här är två exempel från vår egen horisont på hur den feministiska utrikespolitiken har gjort skillnad.  UN Women Sverige har noterat hur Sverige fått igenom ett ökat deltagande av kvinnor i fredsprocesser i såväl Latinamerika som Asien, Afrika och Mellanöstern och både etablerat och uppmuntrat nätverk av kvinnliga medlare. Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Liberia har haft stor hjälp av begreppet feministisk utrikespolitik när de bedrivit påverkansarbete mot sin egen regering. 

Som internationella organisationer kommer vi att bevaka hur den nya utrikespolitiken utvecklas på jämställdhetsområdet. Vi bidrar även gärna med vår expertis baserad på decennier av arbete med kvinnors rättigheter i internationella fora och konfliktdrabbade länder.

Ulrika Grandin, verksamhetschef, UN Women Sverige
Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna

Mer läsning

Avsnitt 153: Fotbolls-VM:s mörka baksida

Fotbolls-VM skulle bli Qatars väg in i finrummet. Men nu pratas det istället om brott mot mänskliga rättigheter och döda migrantarbetare. Byggnads Johan Lindholm, journalisten Martin Schibbye och skribenten Ekim Çaglar talar om sport och politik i senaste avsnittet av OmVärlden podd.