Kampanjen #SwedenforMyanmar vill att internationella samfundet agerar till stöd för Myanmars många unga om protesterar mot militärkuppen.

Kampanjen #SwedenforMyanmar vill att internationella samfundet agerar till stöd för Myanmars många unga om protesterar mot militärkuppen.

"Det internationella samfundet måste agera i Myanmar"

Militärens bombningar av civila, skjutningar av demonstranter och dödande av barn i Myanmar måste upphöra. Det internationella samfundet behöver agera för att få slut på våldet, skriver initiativtagarna till kampanjen #SwedenforMyanmar.

Publicerad:

I november 2020 förra året gick Myanmar till val. Precis som i valresultatet 2015 vann majoritetspartiet National League for Democracy över 80 procent av de valbara platserna i parlamentet.

Det dröjde inte länge förrän militären hävdade valfusk, något som experter har dementerat. Månader av tvister ledde slutligen till en militärkupp den 1 februari i år.

Parlamentsledamöter, demokratiaktivister och civila ledare fängslades av militären. Ett års undantagstillstånd utlystes samtidigt som militären annonserade att de nu är den styrande parten i landet.

Militärkuppen har väckt såväl starka reaktioner som stort motstånd oss den unga generationen som tagit på sig en stor roll i demokratirörelsen. Sociala medier har varit avgörande för möjligheterna att organisera landsomfattande protester, som vuxit till att bli de största sedan saffransrevolutionen 2007.

Unga kvinnor har tagit ledande roller på ett sätt vi inte sett tidigare, statligt anställda har arbetsvägrat och kampanjer där man bojkottar militärens företag har genomförts. Protesterna har varit fredliga men militärens gensvar våldsamt och taktiskt.

Demonstranter, politiker och journalister har gripits, internet har stängts av för att både begränsa demonstrationerna och omvärldens möjlighet till insyn. Militären har genomfört flygbombningar mot civila och öppnat eld mot demonstranter.

Hittills har fler än 520 personer dödats – däribland barn. För exakt en vecka sedan inträffade en blodigaste dagen hittills då fler än 100 personer dödades, allt inför ögonen på resten av världen.

Militären visar tydligt att de är beredda att kasta Myanmar 10 år tillbaka i tiden och använda dödligt våld för att hålla kvar sitt grepp om landet. Befolkningen vädjar om att det internationella samfundet ska ta sitt ansvar och agera.

Det har gått drygt två månader nu och det internationella samfundet måste hörsamma proteströrelsens vädjan om stöd och agera för att förhindra att situationen ska utvecklas till ett fullskaligt inbördeskrig. Ett inbördeskrig som bara kan innebära att ännu fler människor mister livet.

Redan nu har steg mot en militär uppgörelse påbörjats. Bland annat har en exilregering ingått samarbete med militära grupper från olika minoritetsgrupper i ett försök att återfå kontrollen över landet.

Den militärstödda konstitutionen från 2008 har rivits upp och ersatts av en ny. Situationen trissas snabbt upp om vi inte agerar i tid.

Därför måste nu det internationella samfundet agera och kräva att militären lämnar över makten till det folkvalda styret, att allt våld genast ska upphöra och att alla politiker, ledare från civilsamhället och journalister som gripits utan dröjsmål ska släppas.

Hela mänskligheten är ansvarig för att stötta Myanmar till att fredligt kunna återgå till en folkvald regering och fortsätta den demokratiska utvecklingen i landet. Det internationella samfundet har en nyckelroll och behöver därför fatta beslut som kan rädda människoliv.

Vi vill att:

  • Sanktioner mot militärens företag införs för att stoppa finansieringen av militärkuppen.
  • FN fattar nödvändiga beslut i linje med principen om ansvar att skydda civilbefolkningen från brott mot mänskligheten såsom:
  • Asylrätten måste respekteras. Här har regionala aktörer ett särskilt stort ansvar.

Lyckas man ta dessa steg visar man alla världens invånare att ingen militär fritt kan genomföra en fulländad och blodig militärkupp, utan att omvärlden sätter ned foten.

Initiativtagare till #swedenformyanmar:
Veronica Sällemark
Nant Helen Petersson
Sui Silverdal
Kristina Wicksell Bukhari
Sofia Hvittfeld

Mer läsning