Gröna studenters språkrör Katarina Folkeson uppmanar Joe Biden att titta på hur Miljöpartiet fått igenom sin klimatpolitik i Sverige.

Gröna studenters språkrör Katarina Folkeson uppmanar Joe Biden att titta på hur Miljöpartiet fått igenom sin klimatpolitik i Sverige.

”Joe Biden kan kopiera Sverige”

Med Donald Trump som president har USA:s arbete mot klimatförändringarna halkat efter. Gröna studenters språkrör, Katarina Folkeson, uppmanar tillträdande president Joe Biden att låta sig inspireras av Sverige.

Publicerad:

USA:s avgående president Donald Trump har verkligen kämpat emot klimatet på alla sätt och vis. Med honom som president har det inte bara varit fyra förstörda år för klimatet, utan han har dessutom backat all klimatpolitik i USA. Han rev upp viktiga klimatlagar, öppnade upp naturreservat för olje- och kolutvinning och drog sig ur FN:s Parisavtal som förbinder världens länder att hålla den globala uppvärmningen under två grader.

Tillträdande president Joe Biden är visserligen inte en svensk miljöpartist, men han är betydligt bättre än en klimatförnekande president. Han har lagt fram den bästa planen för klimatet som någon presidentkandidat någonsin har lagt i USA.

Joe Biden har lovat att arbeta för en hållbar energiförsörjning, gå bort från fossila bränslen och satsa på hållbara transporter. Inte minst har han sagt att han vill att USA ska gå tillbaka till att följa Parisavtalet, vilket är en stor seger för det internationella klimatsamarbetet.

Även om USA släpper ut mycket växthusgaser och just nu är ett katastrofland vad gäller klimatet så har många andra länder följt efter Sverige och EU. Kina, Japan och Sydkorea sa under 2020 att de ska bli klimatneutrala om 30-40 år. Om nu också USA hoppar på det tåget så kan det internationella klimatarbetet ta fart på riktigt.

Vad USA gör spelar roll för hela världen. För även om klimatförändringarna inte ser några gränser, så gör däremot åtgärderna ibland det.

Behöver Joe Biden inspiration till konkreta åtgärder så kan han titta på vad Miljöpartiet fått igenom i Sveriges regering. Statligt stöd till industrin att ställa om och till innovationer som gynnar grön utveckling. Höjda skatter på sådant som är skadligt för miljön och sänkta skatter på miljövänliga alternativ. Riktade medel till omställning av arbetsmaskiner, lagring av koldioxid och utveckling av fossilfritt flyg.

Det här är exempel på åtgärder som Joe Biden kan kopiera rakt av från Sveriges budget för 2021. Därmed skapas också fler gröna jobb som kan ersätta de som ofrånkomligen kommer att försvinna från kol- och oljeindustrin.

Eftersom USA har världens mest klimatskeptiska befolkning kommer presidentens arbete att vara avgörande för att förändra systemet i USA, så att både en motsträvig befolkning och hela industrin i USA gör vad som krävs. Hela världens ögon är nu riktade mot Joe Biden och hans vicepresident Kamala Harris.

När Joe Biden och Kamala Harris kliver in i Vita huset ska de både städa upp efter Donald Trump och börja uppfylla sina vallöften. Förväntningarna är stora.

Kravet från oss i Gröna Studenter är tydligt: Klimatet kan inte vänta – det måste prioriteras högre än någon annan fråga. Våra barn och barnbarns framtid är beroende av att världens mäktigaste land gör allt de kan för att hindra den globala uppvärmningen.

Katarina Folkeson, språkrör för Gröna Studenter

Mer läsning