Demonstration i Washington DC, i USA, mot kriget i Tigray, i norra Etiopien. 

Demonstration i Washington DC, i USA, mot kriget i Tigray, i norra Etiopien. 

”Nobelprismottagarens krig riskerar att leda till folkmord”

Det internationella samfundet måste agera mot Etiopiens premiärminister och mottagaren av Nobels fredspris, Abiy Ahmed. Hans krig i Tigray riskerar att leda till folkmord, skriver statsvetaren och samhällsdebattören Amanch Abdi.

Publicerad:

Bakgrunden till att Etiopiens premiärminister, Abiy Ahmed, attackerade Tigray är att provinsen höll val den 12 september 2020, i enlighet med de demokratiska principerna. Abiy Ahmed och hans regering hade beslutat att skjuta upp alla val i Etiopien på grund av covid-19. Tigrays federala styre såg regeringens beslut som ett försök av Abiy Ahmed att hålla sig kvar vid makten längre än sin mandatperiod.

Kjetil Tronvoll, professor i freds- och konfliktforskning vid Bjørknes Høyskole i Oslo, i Norge, uppger att det just nu pågår en etnisk profilering mot folkgruppen tigreaner i Etiopien, vilket ökar risken för etnisk rensning. Vidare uppger han att det internationella samfundet bör utfärda en ”early warning observation” om upptrappning mot ett möjligt folkmord i Etiopien.

Tigreaner som sitter på nyckelpositioner är nu utsatta, oavsett om de arbetar inom polisen, säkerhetsstyrkorna, diplomatkåren eller andra centrala tjänster. Tigreanska affärsmän registreras och måste visa upp kontoutdrag och andra uppgifter om sina tillgångar.

Vanliga tigreanska hushåll i Etiopiens huvudstad Addis Abeba och på andra platser trakasseras av polisen, som registrerar dem och genomsöker deras bostäder i jakt på dokument eller pengar. Även journalister rapporteras vara måltavlor.

Enligt Deprose Muchena, som är Amnesty Internationals regionchef för östra och södra Afrika, har den etiopiska och eritreanska styrkor begått flera krigsbrott under offensiven för att ta kontroll över staden Aksum. Utöver detta har eritreanska trupper under sin hänsynslösa framfart systematiskt och kallblodigt dödat hundratals civila, vilket ser ut att utgöra brott mot mänskligheten. Deprose Muchena anser att det här dådet är bland det absolut värsta som hittills har dokumenterats i konflikten.

FN varnar för att det pågår allomfattande sexuella övergrepp mot kvinnor och flickor. Vidare varnar FN att ungefär 4,5 miljoner tigreaner är i akut behov av mat annars riskerar de att dö av svält. Många uppges vara barn.

Den etiopiska regeringen har försvårat för hjälporganisationer att komma in i Tigray för att dela ut förnödenheter till befolkningen. Det internationella samfundet måste stoppa Abiy Ahmed för att undvika ett folkmord.

Det är bedrövligt att det internationella samfundet inte agerar för att stoppa Abiy Ahmed.

Det är inte en hemlighet att 2019 års fredpris till Abiy Ahmed kommer att gå till historien som en av de mest felaktiga Nobelprisutdelningar någonsin. Det är dags att omvärlden tydligt signalerar mot att Abiy Ahmeds attacker är oacceptabla.

Sverige måste bli mycket tydligare med sitt fördömande, samt använda sin roll som ordförande för Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa (OSSE) för att fördöma Abiy Ahmeds regering.

Amanch Abdi, statsvetare och samhällsdebattör

Mer läsning