Berta Caceres var en känd honduransk bondeledare och miljöförsvarare. Hon vann ett prestigefyllt internationellt pris för sitt miljöengagemang. Men det räckte inte för att skydda henne. Berta Caceres mördades i sitt hem i La Esperanza, mitt i natten, i mars 2016.

Berta Caceres var en känd honduransk bondeledare och miljöförsvarare. Hon vann ett prestigefyllt internationellt pris för sitt miljöengagemang. Men det räckte inte för att skydda henne. Berta Caceres mördades i sitt hem i La Esperanza, mitt i natten, i mars 2016.

Sätt stopp för morden på miljöhjältarna

Det är nödläge för klimatet – men också för de människor som försöker försvara vår planet. I dag, på Internationella dagen för mänskliga rättigheter, tänder vi ett ljus för alla dem som mördats i kampen för miljön. Det skriver sju svenska organisationer som kräver ett stopp för morden på miljöförsvarare.

Publicerad:

Vi är miljontals människor som det senaste året, inspirerade av Greta Thunberg, gått ut på gatorna för klimatet. Vi får utstå kritik och ibland hot för att vi höjer våra röster – men vi tystas inte. Vi använder vår mänskliga rättighet: yttrandefriheten. På andra håll i världen pågår samtidigt en liknande kamp för en bättre värld. Men för småskaliga bönder och andra miljöförsvarare i länder som Brasilien, Filippinerna och Colombia är det förenat med livsfara att ifrågasätta makten.

Allt fler länder erkänner att vi befinner oss i ett klimatnödläge. Det är ett bra ställningstagande som visar på situationens allvar. Men på många håll i världen är det förenat med livsfara att säga ifrån. Att säga nej till gruvor som driver folk på flykt eller till skövling av regnskog för att bereda mark för storskaligt jordbruk kan kosta livet. Vi arbetar med hundratals civilsamhällesorganisationer världen över och har under hösten nåtts av allt tätare och mer samstämmiga vittnesmål: ”Vi trakasseras, hotas och mördas. Hjälp oss!”

Varje vecka dödas minst tre miljöförsvarare i världen. Under förra året mördades 321 människorätts- och miljöförsvarare. Tiotusentals trakasseras, hotas och fängslas. Vi vet dessutom att mörkertalen är stora samtidigt som många länders lagstiftning är svag och straffriheten utbredd. Kvinnor har en särskilt utsatt situation och får även utstå sexuella övergrepp och trakasserier när de försöker försvara sin mark och miljön.

Sverige kan och har ett ansvar att göra mer, mycket mer, för att försvara dem som hotas när de försvarar vår gemensamma värld:

1. Besluta rätt. Regeringens politik måste genomgående prioritera att stärka skyddet för alla dem som riskerar livet för en bättre värld. Sverige har en lång historia av stöd till Latinamerika, en region där majoriteten av morden på miljöförsvarare nu sker. Använd kunskapen, stärk närvaron och kräv förändring. Använd Sveriges goda rykte och tryck på för skydd av miljöförsvarare, i handelssammanhang, i internationella forum och i bilaterala relationer med stater som begår övergrepp. Sveriges ambassader kan samtidigt i högre grad fungera som säkra platser för utsatta organisationer och miljöförsvarare.

2. Investera rätt. Svenska företag, banker, pensionsfonder och andra privata investerare måste säkerställa att projekt de ingår i eller finansierar är hållbara, fria från korruption och att de sker i dialog med berörda parter på plats. De affärer som görs måste stärka människors rättigheter, inte bidra till övergrepp. Alla företag måste åläggas att göra en riskanalys, en “human rights due diligence”, för att säkerställa att de inte bidrar till negativ påverkan på mänskliga rättigheter.

3. Köp och ät rätt. Svenska konsumenter måste ges möjlighet att sluta köpa produkter som bidrar till skogsskövling, tvångsförflyttningar av jordbrukare och annan rovdrift på människor och miljö. Köp bara de varor som producerats på ett hållbart sätt med hänsyn till mänskliga rättigheter. Historien visar, som vid bojkotten av Sydafrika under apartheid, att konsumentkraften kan bidra till att belysa orättvisor och till förändring.

4. Samarbeta rätt. Svenska organisationer måste sluta att arbeta i stuprör och istället hitta gemensamma lösningar som stärker skyddet för miljöförsvarare. Vi blir slagkraftigare om vi jobbar tillsammans för att skapa ökad säkerhet för hotade människor på alla fronter, i såväl rättssalar som på odlingar.

Idag, på Internationella dagen för mänskliga rättigheter, tänder vi tillsammans ett ljus för dem som dödats i kampen för miljön. Alla kan delta digitalt genom att tända ett ljus och lägga upp ett foto på det i sociala medier under hashtaggen #Light4Defenders. Tillsammans står vi upp för dem som riskerar livet för att försvara allas vår värld.

Karin Lexén, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen
Anna Lindenfors, generalsekreterare, Amnesty International Sverige
Erik Lysen, internationell chef, Act Svenska Kyrkan
Johan Romare, t f generalsekreterare, Diakonia
Parul Sharma, Sverigechef, Greenpeace
Anna Stenvinkel, generalsekreterare, Forum syd
Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect och Vi-skogen

Mer läsning