Sverige bör agera kraftfullt när fria och rättvisa val inte respekteras, skriver Martin Ängeby, generalsekreterare för SILC.

Sverige bör agera kraftfullt när fria och rättvisa val inte respekteras, skriver Martin Ängeby, generalsekreterare för SILC.

SILC: Frys biståndet till despoten i Bolivia

Allt utvecklingssamarbete med Bolivias officiella myndigheter bör frysas in till dess att OAS har förklarat att valen i Bolivia gått rätt till. Svenskt bistånd ska inte göda despotism, skriver Martin Ängeby, generalsekreterare för den liberala biståndsorganisationen SILC.

Publicerad:

I söndags hölls den första omgången i Bolivias presidentval. Ett slutgiltigt resultat inväntas fortfarande men rösträkningen präglas av misstänkt fusk. Resultatet pekade mot en andra valomgång när valkommissionen TSE släckte ner sin rapportering från rösträkningen. 24 timmar senare gick man live igen, men nu med en betryggande ledning för den sittande presidenten Evo Morales.

Denna märklighet har lett till utbredda protester över hela landet. Sverige bör omgående avbryta biståndsinsatser som stödjer Bolivias regering till dess att valet utretts och godkänts av Organisationen för Amerikanska Stater (OAS).

Allt mer auktoritär regim

Det Bolivianska presidentvalet kom att stå mellan Evo Morales, som är Latinamerikas längsta sittande president, och utmanaren Carlos Mesa. Presidentvalet har föregåtts av flera års kritik mot en allt mer auktoritär regim med anklagningar om korruption, politiskt drivna rättsprocesser mot oppositionella och en stegrande knarkexport.

Många anser att Morales kandidatur dessutom är olaglig och att han inte alls borde fått ställa upp som kandidat. Enligt 2009 års konstitution får en president endast väljas om en gång. 2014 gjordes tolkningen att han då ändå skulle få omväljas eftersom han vid tillträdet valts under den gamla konstitutionen.

Inför årets val gjorde regimen ett nytt försök att skruva i konstitutionen till Morales fördel men detta misslyckades då 51 procent av de Bolivianska väljarna röstade emot att ge Morales möjlighet till omval. I november 2017 fick han ändå grönt ljus av landets konstitutionsdomstol som argumenterat att ”något annat vore ett brott mot hans mänskliga rättigheter”.

Om han nu än en gång utropas till vinnare står han inför sin fjärde mandatperiod och får då styra till år 2025.

Bolivia i fokus för Sveriges bistånd

Bolivia är ett av fyra länder i regionen där Sverige fokuserar sitt bistånd, med satsningar på demokrati, hållbarhet och fattigdomsbekämpning. Totalt investeras 750 miljoner kronor under 2016-2020. Sveriges regering skriver att landet gjort ekonomiska och sociala framsteg och bemärker att Morales är landets förste ledare från ursprungsbefolkningen. Hans regeringstid har sammanfallit med en råvaruboom i det naturgasberoende landet. Korruptionen har enligt Transparency International ökat och utrymmet för civila samhället krymper.

Klart är att stödet för presidenten sjunkit under åren i takt med att maktfullkomlighet, korruptionsanklagelser och en avstannande ekonomi fått människor att längta efter förändring. Bolivias presidentval sker i två omgångar, om ingen kandidat har fått egen majoritet eller minst 10 procents ledning i den första omgången.

Under söndagen, när 83 procent av rösterna hade räknats, ledde Morales med åtta procent, och det såg ut att det skulle bli en andra valomgång. (Morales ledde med 46 procent av rösterna mot 38 procent för Carlos Mesa). Då avstannade plötsligt rösträkningen, utan någon förklaring.

När valkommissionen nästan ett dygn senare, under måndagskvällen, återupptog publiceringen hade avståndet ökat till omkring de 10 procent som behövs för att Morales ska slippa en andra valomgång i december. Kryptiska förklaringar om att strömavbrott skall ligga bakom imponerar inte. USA, EU och OAS har kritiserat förfarandet.

Frys biståndet

Morales inser naturligtvis att han riskerar förlora mot en opposition som i en andra omgång enar sig kring en kandidat och allt talar nu för att han nu mobiliserar sitt grepp över den administrativa resursen, valarbetare och valkommission för att undvika detta till varje pris.

Sverige bör agera kraftfullt när fria och rättvisa val inte respekteras. Därför bör allt utvecklingssamarbete med Bolivias officiella myndigheter frysas in till dess att OAS har förklarat att valen gått rätt till. Svenskt bistånd ska inte göda despotism.

Martin Ängeby, generalsekreterare SILC – Svenskt internationellt liberalt centrum

Mer läsning