Johnny F Kroneld, Styrelseordförande RFSL Insamlingsstiftelse

Johnny F Kroneld, Styrelseordförande RFSL Insamlingsstiftelse

"Varning för bluffinsamlingar till Ukraina”

Svenskarnas vilja att bistå med ekonomisk hjälp till Ukraina är rekordstor. Det är förståeligt. RFSL:s insamlingskampanj till stöd för hbtqi-personer i och på flykt från Ukraina är ett exempel på det stora engagemang som finns. Men, samtidigt vill vi varna för de bluffkampanjer som också figurerat, där oseriösa aktörer utnyttjar människors välvilja.

Det engagemang människor nu visar för de som drabbas av Rysslands krig mot Ukraina är enormt. Även många bolag vill stötta och det gör också stor skillnad. Många organisationer gör ett omfattande arbete. RFSL:s insamling har som ett exempel gjort att vi kunnat hjälpa hbtqi-personer i och på flykt från Ukraina med mat och medicin, evakuering och trygga boenden. Vi har också kunnat stötta hbtqi-organisationer både i Ukraina och i närliggande länder.

Samtidigt finns anledning att reflektera kring utmaningar i relation till insamlingarna. I sådana här akuta lägen finns också risk för att olika oseriösa aktörer nyttjar tillfället och utnyttjar människors välvilja. Bland annat har organisationen Kyiv Pride rapporterat om en bluffkampanj som spridits där utländska bidragsgivare uppmanats att skänka pengar: ”Medan hbtq-communityt tillsammans med andra ukrainare är i krig, volontärar eller donerar till armén spekulerar homofober om kriget och har skapat ett fejkkonto för utländska personer där de uppmanas donera pengar för att hjälpa Kyiv Pride. Det är en bluff” skrev Kyiv Pride på Twitter, även rapporterat av QX. Man har också sett att det sker bedrägerier där personer utger sig för att vara en organisation eller en insamling som stöttar hbtqi-personer i Ukraina utan att föra pengarna vidare.

Det är viktigt att titta noga på vem som är avsändare för en insamling. Vidare bör man säkerställa att organisationen har ordning och reda på sin ekonomi, använder pengar till de ändamål som de arbetar för, och framför allt utvärderar effekten. Här kommer tre konkreta tips för att visa sitt stöd som minimerar riskerna och åstadkommer skillnad:

Bidra till etablerade organisationer
Det är viktigt att som givare bidra till insamlingar där man känner personen eller företaget bakom mycket väl, alternativt att det är en väl etablerad organisation med 90-konto och/eller märkt med Giva Sveriges kvalitetsstämpel Tryggt givande. Gör det gärna via organisationens hemsida eller officiella sida på sociala medier. Ställ dig själv frågan, har organisationen en hemsida med information som känns trovärdig och korrekt?

Flera sätt att bidra
Var också medveten om att man kan bidra på flera olika sätt utöver att skänka pengar. Dela gärna organisationers information, uppmaningar och kunskap som de kommunicerar på sociala medier i dina egna kanaler. Finns det kontaktpersoner att nå för ytterligare information om insamling, samarbeten och organisationens olika insatser inom verksamheten?

Läs på om organisationer
Läs också på kring vilken typ av stöd som organisationerna behöver, de vet ofta vad som gör störst skillnad snabbast. Det sker bland annat otroligt fina insatser med insamlingar av kläder och mat som transporteras till Ukraina och grannländerna. Det går att göra skillnad på en mängd olika sätt. Kan du enkelt hitta information om organisationens verksamhet och olika sätt att bidra?

Viljan att bidra är rekordstor. Genom att bidra på rätt sätt kan vi hjälpa Ukraina att hålla ut.

Johnny F Kroneld, Styrelseordförande RFSL Insamlingsstiftelse