På onsdagmorgonen kom nyheten om att Al-Jazeeras Palestinakorrespondent Shireen Abu Akleh skjutits till döds. 

På onsdagmorgonen kom nyheten om att Al-Jazeeras Palestinakorrespondent Shireen Abu Akleh skjutits till döds. 

”Vi kräver att Sveriges vapenaffärer med Israel upphör”

Vi kräver att Sveriges vapenaffärer med Israel upphör och att regeringen tar avstånd från mordet på Al-Jazeeras korrespondent Shireen Abu Akleh, skriver flera Palestinska ungdomsrörelsen i en gemensam debattartikel.

På onsdagmorgonen kom nyheten som lämnat miljontals människor i chock – Al-Jazeeras folkkära Palestinakorrespondent Shireen Abu Akleh hade blivit mördad. 

I samband med att israeliska ockupationsstyrkor stormade staden Jenin på Västbanken öppnade de eld mot Shireen och hennes kollegor. Trots deras tydliga västar som det stod ”PRESS” på blev Shireen skjuten med en kula i huvudet, och hennes kollega Ali Smoudi blev skjuten i ryggen. Lyckligtvis överlevde Ali. 

Den israeliska regimen har en lång historia av att attackera journalister. Minst 45 journalister har dödats av israeliska styrkor sedan 2000, enligt det palestinska informationsministeriet, och både Al-Jazeera och Associated Press fick sina nyhetsbyråer jämnade med marken av det israeliska flygvapnet ifjol.

Samtidigt som omvärlden förfasas över Israels agerande verkar ockupationsmaktens politiker vara antingen likgiltiga eller stå bakom mordet. Knesset-ledamoten Itamar Ben-Gvir säger att den israeliska militären ”bör svara med full kraft” trots att ”journalister står i vägen för att störa soldater”, enligt den israeliska nyhetsbyrån 0404.

Så sent som i mars bekräftades att Försvarets materielverk skrivit ett kontrakt med det israeliska vapenföretaget Elbit Systems värt 27 miljoner dollar. Det är skamligt att den svenska regeringen gör vapenaffärer med en regim som förtrycker och terroriserar palestinier sedan 74 år tillbaka, och som testar sina vapen på oskyldiga barn och civila i Gaza. En apartheidregim som dödar journalister för att förhindra att sanningen sprids.

Vi fördömer mordet på Shireen Abu Akleh och håller apartheidregimen ansvarig. Vi kräver att den svenska regeringen gör detsamma i ett tydligt ställningstagande samt avslutar sin vapenhandel med Israels militär, som begår brott mot mänskliga rättigheter på daglig basis.

Oruba Abu-Hammam, Palestinska ungdomsrörelsen
Marcus Jönsson, utrikesredaktör Proletären
David Hallberg, Jönsson, Samidoun Göteborg
Olof Persson, Ung Vänster
Sakarias Bergsén, Revolutionär Kommunistisk Ungdom

Mer läsning