När apartheidregimen härjade i Sydafrika var stödet stort i Sverige; musikgalor, idrottsbojkotter och sanktioner gjorde pressen stor. Det svenska biståndet kanaliserade också ut hemliga pengar till civilsamhället. Missa inte OmVärldens nya poddsatsning!

När apartheidregimen härjade i Sydafrika var stödet stort i Sverige; musikgalor, idrottsbojkotter och sanktioner gjorde pressen stor. Det svenska biståndet kanaliserade också ut hemliga pengar till civilsamhället. Missa inte OmVärldens nya poddsatsning!

Hemliga biståndsagenter i kampen mot apartheid – finns samma stöd idag?

Det svenska biståndet var viktigt för apartheids fall och Sverige stod tydligt i kampen. Nu berättar vi historien om biståndets roll i en ny specialpodd, skriver OmVärldens chefredaktör Ylva Bergman.

Publicerad:

I det första avsnittet av OmVärlden Special berättar vi den spännande historien om att det svenska biståndet – sannolikt – räddade frihetskämpar från att avrättas.

Det är många som har starka åsikter om biståndets roll och inverkan på världen. Korruption och maktmissbruk inom bistånd används ibland cyniskt för att undergräva tanken med utvecklingssamarbete.

En återkommande kritik har varit att det måste gå att visa på konkreta resultat. Vad leder biståndet till?

Men kan man alltid veta det?

Det är lätt att mäta antalet vaccinerade nyfödda, men hur mäter man en utveckling mot demokrati? Hur lång tid ska det få ta?

I en ny satsning kommer OmVärlden Podd att djupdyka i biståndets historia och länder som Sverige haft eller har en särskild relation till. I flera avsnitt möter vi de som var med när det hände, som trotsat diktaturer, vapen och byråkrati med hopp om att föra världen framåt. De som var med när avgörande händelser inträffade.

Vi börjar med Sydafrika. Det är en spännande historia som produktionsbolaget Ljudbang, och producenten Ulrika Bergqvist, mejslar fram. Om hemliga pengar, kodnamn och fjärrstyrda startknappar på Volvobilar. Det svenska biståndet spelade en stor roll i kampen mot apartheid. Vi möter biståndets och civilsamhällets hemliga agenter som hade till uppgift att hitta kanaler för svenska pengar. Samtidigt växte stödet här hemma och från politiskt håll, inom kulturen och civilsamhället blev trycket mot Sydafrika hårt.

I podden möter vi bland andra Birgitta Karlström Dorph, utsänd av Sverige med uppgift att få in hemliga pengar i kampen mot apartheidd. Många vet inte, säger hon, att dessa biståndspengarna var betydligt större än stödet till ANC. Det Sverige betalade var bland annat advokatkostnader för personer som troligen hade avrättats utan skickliga juristers expertis.

I det uppföljande avsnittet berättar Bertil Högberg om tiden efter apartheids fall. Han engagerade sig tidigt i kampen mot apartheid och satt senare i Afrikagruppens styrelse och har länge följt landet. Trots att det finns stora problem idag med korruption, misslyckade landreformer och orättvisor, så menar han att biståndet var viktigt för att få apartheid på fall, och att det stärkt landets journalister, domstolsväsende och civilsamhälle.

Så var det rätt eller fel att stödja Sydafrika och lägga sig i ett annat lands inre angelägenheter så tydligt som Sverige gjorde då, och är det svårare idag?

När ungdomar sköts i Soweto 1976 förfasades världen. Men 2018, 40 år senare, när stenkastare, barn och journalister skjuts i Gaza beskrivs demonstranterna i Gaza som marionetter för Hamas och islamistiska grupper, där media visar bilder av våldsamma palestinier och biståndet anklagas för att stödja terrorister i Palestina.

Situationen i Sydafrika hade möjligen en tydligare dramaturgi: de vita var förtryckare och de svarta offer. Givetvis är inte alla palestinier offer och allvarliga terrorhandlingar har begåtts. Men något nämnvärt internationellt stöd har de inte för det dagliga förtrycket, marken som konfiskeras och vägarna de inte får köra på – förutom från Sydafrika.

I januari 2018 kallade Sydafrika Israel för den enda apartheid-staten i världen vid ett möte vid FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) i Genève och syftade på de särskilda policies och lagar som råder för palestinier. Ett uttalande som möttes med starka protester från Israel.

Hur framtiden kommer att se på Israel och Palestina vet vi inte just nu. Men hur det gick i Sydafrika och hur Sverige deltog i kampen mot apartheid är historia – och att landet stängdes ute från att delta i internationella sportsammanhang tror Bertil Högberg gav nådastöten.

Missa inte OmVärlden Special: Om Apartheid och hemliga biståndsagenter.

Och lyssna gärna på de tidigare historiska poddarna som gjorts om fiskebistånd, skolor i Etiopien, Bai Bang och Nicaragua här.

Ylva Bergman

Texten har korrigerats i efterhand kring biståndet för frihetskämpar

Mer läsning