Go to main navigation
Maskerad demonstrant i Hongkong

Förra årets demonstrationer i Hongkong mot Fastlandskinas lagförslag för att kunna utlämna brottslingar har i år fortsatt, och nu tagit ny fart mot ett nytt förslag om en starkt kritiserad säkerhetslag. 

Foto: Fred Marie/Shutterstock

POdd

Avsnitt 103: "Befria Hongkong - revolution i vår tid"

Tumskruvarna för demokrati och mänskliga rättigheter dras åt mer och mer i Hongkong. OmVärlden podd möter demokratiaktivisten Joshua Wong och Kinaforskaren Johan Englund.

Du hittar också OmVärlden podd i din podd-app!

OmVärldens reporter Moa Kärnstrand minns en regnig augustidag i Hongkong förra året, då hon bevakade de stora demonstrationer som lamslog området. Två miljoner Hongkongbor tog en dag till gatorna för att protestera mot en lag för att kunna utlämna brottslingar till Fastlandskina.

Efter månader av demonstrationer togs lagförslaget bort, men protesterna hade lett till polisiärt övervåld på inte bara demonstranter, utan även demokratiaktivister och journalister. Därför fortsatte protesterna. 

När coronapandemin slog till i början av detta år, tystnade inte demonstranterna, utan fortsatte. I maj i år tog de återigen nya fart efter att Fastlandskina sagt att man arbetade på en ny säkerhetslag för Hongkong. Bland Hongkongborna sprider sig nu en oro om att lagen handlar om att tysta kritiker, media och demokratirörelsen.

Det här poddavsnittet handlar om vad som hände sen, och vad den ökande polariseringen och konfrontationen i Hongkong beror på.

Moa Kärnstrand forskaren Johan Englund, från Försvarets Forskningsinstitutet (FOI). Han har levt och arbetat i Hongkong. Hon har även talat med den unge aktivisten Joshua Woing, som kämpat för Hongkongs självbestämmande sedan 14-års ålder. 

– Ursprungligen har Hongkong en hög grad av autonomi där man kan åtnjuta civila och politiska rättigheter, som man inte kan göra i Fastlandskina. Det här värnar man mycket om i Hongkong, men de senaste sex sju åren har de här politiska friheter inkränkts vilket gör att det skapats enormt mycket missnöje i Hongkong. Man kan också se att under det senaste decenniet har det utvecklats en allt mer särpräglad Hongkong-identitet där man mer eller mindre distansierar sig från Fatlsandskina, vilket skapat friktion mellan Hongkong och Fastlandskina, säger Johan Englund i podden. 

För Joshua Wong har det "ett land, två system" som präglat relationen mellan Kina och Hongkong sedan 1997 undergrävts. Idag handlar det mer om "ett land, ett system", säger han på telefon från Hongkong.

– Tiden håller på att rinna ut för Hongkong. Om vi kan fortsätta vår kamp beror väldigt mycket på om vi klarar att hålla proteströrelsen kvar ute på gatorna, men också på hur omvärlden agerar och om de sätter press på Kina, säger Joshua Wong i podden.

Lyssna på ett högaktuellt och spännande samtal om situationen från fronten mellan Kinas och västvärldens syn på demokrati och mänskliga rättigheter. 

Erik Halkjaer