Go to main navigation
Inspelning av Utvecklingssamtalet i Almedalen

Foto: Victoria Gillberg

UTVECKLINGSSAMTALET

Sidas tidning – Från smygpropaganda till livsstilsmagasin, och sen?

OmVärlden har fått utstå mycket kritik genom åren men också granskat och varit ledande i debatten. I Almedalen samlades några av tidningens tidigare chefredaktörer och medarbetare samt Sidas kommunikationschef för att diskutera syftet med tidningen och dess framtid. Podden spelades in inför publik på Sverige i världen-torget.

Detta avsnitt inleds av en kort introduktion till hur Almedalen 2015 tar sig an bistånds- och utvecklingsfrågorna. OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer samtalar med Kerstin Edquist, redaktör och projektledare för biståndsdebatten.se och Helena Bjuremalm, styrelseledamot i Föreningen för Utvecklingsfrågor, som driver biståndsdebatten.se, och till vardags anställd på IDEA. Därefter följer ett samtal om Sidas tidning.

För 45 år sedan kom det första numret av Sidas tidning Sida/Rapport ut. 25 år senare bytte tidningen namn till OmVärlden. Tidningen har fått utså mycket kritik genom åren. Ett PR-magasin för biståndsbranschen och nyheter för ett fåtal redan invigda. Men den har också granskat och varit ledande i debatten.

Vad var syftet från början och vad är syftet idag? Vilka andra aktörer finns det idag? Inspelat live inför publik på Sverige i världen-torget på almedalsveckan i Visby 2015.

Medverkande: Jöran Hök, fd chefredaktör, OmVärlden och lektor i journalistik, Södertörns högskola; Joachim Beijmo, kommunikationschef, Sida; Eivor Holm-Halkjaer, fd redaktör, Sida-Rapport, Staffan Landin, biståndsdebattör och Erik Halkjaer, chefredaktör, OmVärlden.

Samtalsledare: Mats Sundgren.