Go to main navigation
avsnitt12.jpg

Erik Halkjaer, chefredaktör, OmVärlden, Heidi Avellan, politisk chefredaktör, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, Ola Sigvardsson, pressombudsman, Ola Richardsson, kommunikationschef, We Effect.

Foto: Victoria Gillberg

UTVECKLINGSSAMTALET

Avsnitt 12: Tintin i Kongo – Svenska tidningars bild av Afrika

Varför publicerar inte svenska tidningar namn på svarta privatpersoner i Afrika söder om Sahara? Går det att som medborgare i ett annat land anmäla svenska tidningar? Och varför är kvällstidningarna bättre än dagstidningarna på att publicera namn? Inspelat live inför publik på Sverige i världen-torget på almedalsveckan i Visby 2015.

Organisationen We Effect lanserar för tredje året i rad en rapport om bilden av svenskt bistånd i Afrika. Genom att titta på 1 221 artiklar i svenska tidningar från 2014 konstaterar rapporten att tidningarna bara namngav 13 procent av de privatpersoner från Afrika söder om Sahara, som porträtterades. Samtidigt namngavs i princip varenda vit person, ofta biståndspersonal, och svarta politiker, militärer och rebelledare.

Under inspelningen av podden lämnade We Effect in en anmälan till pressombudsmannen för kränkning av personer från Afrika i 25 svenska tidningar.

Detta avsnitt inleds av en kort sammanfattning av debatten kring utvecklingsfrågorna i Almedalen 2015. OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer samtalar med Kerstin Edquist, redaktör och projektledare för biståndsdebatten.se och Malin Stjernström, från Föreningen för Utvecklingsfrågor, som sitter i biståndsdebatten.se's redaktion.

Medverkande: Ola Richardsson, kommunikationschef, We Effect, Ola Sigvardsson, pressombudsman och Heidi Avellan, politisk chefredaktör, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.
Samtalsledare: Erik Halkjaer, chefredaktör, OmVärlden.