Go to main navigation
Jocke Nyberg, Maria Tegborg, Erik Halkjaer och Lena Hjelm Wallén (S). Gäster i Utvecklingssamtalet, avsnitt 14.

Jocke Nyberg, Maria Tegborg, Erik Halkjaer och Lena Hjelm Wallén (S). Gäster i Utvecklingssamtalet.

Foto: Fredrik Wass

UTVECKLINGSSAMTALET

När Daniel Ortega gav Sveriges ambassadör fingret

I 31 år gav Sverige mer än sju miljarder kronor i bistånd till Nicaragua. Det började när den sandinistiska vänstergerillan med Daniel Ortega i spetsen intog Managua i juli 1979 och tog plötsligt slut 2010 när Daniel Ortega gav Sveriges ambassadör fingret. Varför? frågar sig de medverkande i det senaste avsnittet av OmVärldens podd Utvecklingssamtalet.

I avsnitt 14 av Utvecklingssamtalet återvänder OmVärlden till en gammal svensk biståndsdarling och frågar vad som egentligen hände med det svenska biståndet, varför en kinesisk företagare bygger en kanal genom landet och vad som egentligen har hänt med Daniel Ortega. Har han blivit galen?

Medverkande är Sveriges tidigare utrikesminister Lena Hjelm Wallén (S), som också var biståndsminister på 1980-talet, Maria Tegborg, som var med och stängde Sveriges biståndskontor 2010, och Jocke Nyberg, journalist och utvärderare som plockade kaffe med revolutionärerna 1979 och i somras utvärderade en norsk biståndsinsats i Nicaragua.

Samtalsledare är Erik Halkjaer, OmVärldens chefredaktör, som själv bodde i Nicaragua 1987 och som återvänt som reporter vid ett flertal tillfällen. Senast i våras, vilket resulterade i "Drömmen om en kanal", ett reportage om Nicaraguakanalen i sju kapitel på omvarldenberattar.se

Lyssna gärna på tidigare avsnitt av Utvecklingssamtalet och har du synpunkter eller bara tankar du vill dela med dig av kring OmVärldens podd hör gärna av dig.